За мен

Тук е мястото да кажа някои бейсик факти за мен, които малко или много дават отражение на написаното в този блог. Макар че не обичам етикетите и клишетата, в следващите редове ще има само такива, тъй като искам да е кратко и ясно. 


Либертарианец по убеждение, вярвам в автономията на индивида и в това, че всеки трябва да може да прави каквото му душа иска и да се се стреми към собственото си щастие, без някой да му пречи и без това да ограничава свободата на останалите да правят същото. В този ред на мисли може да се каже, че съм глобалист и капиталист в смисъла на Милтън Фрийдмън. Смятам, че държавата трябва да се намесва минимално в живота на хората и по този начин да стимулира активната им грижа за самите себе си. Харесвам ниските данъци и не обичам държавните предприятия. От тук следва, че не съм социалист, комунист или фашист. Не съм и националист и намирам тази идеология за абсолютно неадекватна в днешно време. По отношение на секса и съвместното съжителство за мен е ОК всичко, което е по взаимно съгласие. Мисля, че нито държавата, нито църквата, нито който и да е било има право да се бърка в това, какво става под одеалото на един, двама, трима или повече пълнолетни и съзнаващи действията си мъже или жени. В религиозен план не вярвам, че някакво свръхестествено, всемогъщо, хуманоидно същество, което ни гледа и подслушва постоянно, е създало света за една седмица преди шест хиляди години и след това е минало офлайн. В това отношение поддържам теорията за Големия взрив и последвалите химическа и биологическа еволюции, чиито продукт няколко милиарда години по-късно сме аз, ти и всички останали живи и неживи неща във Вселената. Тъй като не вярвам и в така наречения космически разум (демек не съм даже и деист), мога с чиста съвест да кажа, че съм атеист. Държа да подчертая, че липсата на вяра в свръхестественото не ме прави неморален човек. Просто си мисля, че хората могат да бъдат добри не защото ги е страх, че като умрат ще се пържат в Ада, а заради самите себе си, заради близките и приятелите си, заради тези, които обичат и заради всички останали хубави неща в живота. 


До залепването на всички тези етикети съм стигнал на базата на някакви рационални разсъждения. Готов съм да променя всеки от възгледите си при наличие на нови доказателства в една или друга посока.

Petko Fiziev's personal blog