Защо смятам, че бездомните кучета трябва да се приспиват.

След поредния инцидент с нахапан до безобразие човек в София обществените страсти по кучешките проблеми се разпалиха отново. Еко-НПО-тата си направиха конференция миналата седмица, на която стигнаха до извода, че сегашните управляващи са виновни за всичко, и им поискаха оставките. Причината - кампанията "кастрирай и върни" не се провеждала ефективно. Кучетата в София се били увеличили от както Бойко Борисов беше кмет от 8 хиляди на над 10 хиляди. Още една интересна теза, около която се обединиха всички участници в събитието, беше че не трябва да се забранява храненето и отглеждането на бездомни кучета. В следващите няколко абзаца ще споделя моето мнение по тези два въпроса.


Първо, признавам, че двете заедно имат смисъл. Ако кастрираме и връщаме кучетата там, от където сме ги хванали, по-добре ще бъде и да се грижим поне малко за тях. В противен случай съвсем ще подивеят. Я от глад, я от болести. Това обаче предполага, че като цяло сме навити да живеем заедно с тях. Да спят по входовете, в градинките, под колите. Да тичат по парковете, да пресичат улиците с нас. Да серат по тротоарите, да ядат от кофите и т.н. Един вид да ги направим част от хабитата. Като гълъбите, плъховете, хлеберките, врабчетата и много други. Няма лошо. Градската фауна ще се обогати официално. Цената - глутници, болести, мизерия и нахапани хора. Въпросът е дали искаме това в дългосрочен план? "Кастрирай и върни" реално означава: Дайте да заживеем заедно с кучетата. По думите на защитниците й са необходими минимум 5 години, за да има ефект. Въпреки че уж се препоръчва от СЗО, нито един голям град в развитите държави (поне доколкото ми е известно, поправете ме ако греша?) не прилага тази политика спрямо бездомните кучета.
Второ, бездомните кучета са паразити. Това е печалната истина, колкото и на еко-борците да не им се иска да го признаят. Те са един изкуствено създаден от всички нас проблем, който се храни и размножава благодарение на човешкото безхаберие. По тази причина смятам, че няма принципна разлика между тях и останалите градски паразити. Защо никой не защитава правата на хлебарките или плъховете? Защо никой не ги кастрира и не ги връща? Нима плъховете да са по-глупави същества или да нямат чувства или характер? Нима са по-малко на брой? Не! Просто хората, които отглеждат плъхове и са емоционално привързани към тях, се броят на пръстите на едната ми ръка. И нито един от тях, доколкото знам, не е основал НПО, която да се бори за защита на правата им. Кучешките "организации" са едно превъплъщение на лицемерието. Самите те паразитират на гърба на всеобщата гузна съвест. Както много други подобни чалга-еколози и те са заинтересовани повече от това проблемите да се раздухват в медиите, вместо да се решават.

Как трябва да се реши проблемът с кучетата?
Това е болната тема на всички. Никой не иска да заспива с мисълта как 10 хиляди кучета биват избити в кучешки концлагер. И по-точно никой лично не иска да се чувства виновен за това. Същевременно и никой управляващ не желае да поема отговорността за подобно решение. Това би било еквивалентно на политическо самоубийство имайки предвид силата на еко-лобито в Европа. По тези две причини ще продължаваме да си говорим още дълго за "кастрирай и върни" и други подобни глупости. При положение, че на всички ни е ясно какво трябва да се направи. Моралната цена, която трябва да платим всички ние днес за това че преди 20 години започнахме да си изхвърляме кучетата на улица, е убийството на тези 10 хиляди животни. Може би така следващия път, когато решим да се отървем от домашния си любимец, ще се замислим по-добре за това, което вършим. 

Послеслов
Очевидно е, че евтаназиата сама няма да реши проблемът изцяло и че кастрацията е задължителна за да се намали броя на кучетата. Поредната глупост, която тиражират еко-кучкарите е, че кастрацията трябва да бъде безплатна. Точно обратното! Тя трябва да се плаща така, че хората да си правят сметка за разходите свързани с размножаването на животни. Много по-лесно е да изхвърлиш на улицата нещо, за което не си платил нищо. Мисля, че е ясно и, че тези, които си пускат кутретата пред блока трябва да бъдат глобявани с брутални глоби. Няма друг начин да възпиташ отговорност у хората, освен ако не ги удариш по джоба.

3 comments:

svetliospace каза...

Аз пък се чувствам доста комфортно, че 10 000 кучета се евтаназират. Защо пък не? Всички сме доста спокойни с това, че не 10 000, а милиони животни отиват в концлагери, наречени кланици, а после ядем тяхното месо.

Петко Физиев каза...

Съгласен съм. Лицемерието е пълно и парите не спират да се въртят: http://news.ibox.bg/news/id_730979372

унищожаване на хлебарки каза...

Определено евтаназията не е най-доброто решение за бездомните кучета. Хлебарките са несравними с кучетата, така че няма да ги коментирам, според мен са друга тема. Но в държави като САЩ няма бездомни кучета, а тези които са бездомни са в приюти, от където се осиновяват. Не смятам, че е толкова трудно да се справим с бездомните кучета по хуманен начин просто правителството се оправдава с липса на средства.

Публикуване на коментар

Petko Fiziev's personal blog