Туториал за кандидат-докторанти в САЩ, част 2: GRE

Второто нещо, което се иска за повечето кандидат докторанти е така нареченият Graduate Record Examination или GRE. Вариантите са два - General и Subject. Разликата между двата е съществена. General е тест от тип обща култура и го искат почти навсякъде, независимо от специалността, за която кандидатстваш. Subject тестът е изпит по целия материал от бакалавърската степен по дадена специалност (например биология, информатика, математика и т.н.). В моя случай нито един от университетите не изискваше GRE Subject и затова няма да се спирам на него. Впечатлението ми от разговорите с други хора и от това, което съм чел, е, че е много по-шибан от обикновения GRE и че човек е по-добре да го избегягва. Човек изпада в кофти дилема, когато срещне университет, които препоръчва да си ходил на него, но не го изисква. При мен Caltech беше такъв, но реших, че с оглед на времето, усилията и най-вече на резултата, е по-добре да не се явявам. Като цяло не мога да кажа кое е по-добре.


GRE General

Самият изпит се състои от три части: Verbal reasoning, Quantitative reasoning и Analytical writing. Ще обясня съвсем накратко какво представляват. Останалото можеш и сам да прочетеш на сайта на ETS.

Verbal-ът прилича много на секциите от TOEFL, но е една идея по-гаден. На мен най-трудна ми беше частта с антонимите и релациите (която, както се оказва, ще разкарват от лятото на 2012). Думите, които дават там са доста редки (в сравнение поне с тези, които си свикнал да срещаш по средностатистическите статии и блог постове в интернет) и често не са в основното им значение (примерно, не знам дали знаеш, но table означавало освен всичко друго и "отлагам объждането на закон за неопределено време"). На мястото на тази секция, доколкото разбрах, ще въвеждат въпроси с попълване на думи в изречения. За тях се отнася същото - не очаквай да са лесни като на TOEFL-a.

При аналитичното писане също се иска повече, отколкото при есетата за TOEFL. Въпреки че на сайта на ETS има пълният списък с темите, които могат да ти се паднат, реално няма начин да ги развиеш всичките за упражнение. Прекалено много са. Това, което те съветвам, е да ги прочетеш веднъж и да си извадиш тезите, които се повтарят. Примерно: политика, философия, история и т.н. Към всяка от тях си помисли какво мнение би могъл да защитиш. Запомни: на този, който ще ти проверява есето изобщо не му пука КАКВО мнение имаш, а КАК си го защитил. Въпросите нямат верен и грешен отговор. Затова се упражнявай да защитаваш мненията, които най-лесно можеш да защитиш (а не тези, които наистина имаш!).

Втората част от аналитичното писане се състои в това да критикуваш даден откъс от текст. Отново, всички възможни текстове ги има на сайта на ETS, но това не прави нещата по-лесни. Упражнявай се върху тях колкото искаш и имаш време. Нещото, което задължително трябва да направиш обаче, е да ги прочетеш веднъж всичките и да си извадиш (и научиш) непознатите думи. Повярвай ми, няма нищо по-мизерно от това да ти се падне текст, в който във всяко изречение се използва една и съща дума, която не знаеш, и която не става ясно какво точно означава от контекста. Как да критикуваш също няма да обяснявам. Това го пише в учебниците. Накратко: хващаш всяко изречение и измисляш някаква причина това, което се казва в него да не е вярно. Недей да преразказваш много и никога не се съгласявай напълно с нищо!

Третата секция, Quantitative reasoning, за някои звучи ужасно, за други - смешно. Ако си завършил нещо свързано с математика, ще си от вторите. Задачите са на ниво 9-ти клас плюс малко теория на вероятностите и комбинаторика. Не очаквай нещо повече от система линейни уравнения. Тригонометрия няма, но трябва да знаеш как се смята разстояние между точки в двумерна координатна система, формули на Виет (без майтап - на мен ми се паднаха) и т.н. Списъкът с нещата, които трябва реално да знаеш не е много дълъг и е леко странен. За да е интересно все пак, самите задачи не са абсолютно тривиални. Повечето изискват две-три неконвенционални хватки, за да се решат бързо. Забележи, че бързо е ключовата дума тук. Ако има свободен следобед, всеки може да сметне за колко време две тръби пълнят заедно басеин, ако едната го пълни сама за 3 часа, а другата заедно с трета тръба, която е три пъти по-тясна от първата, го пълнят заедно за 2 часа. Проблемът е, че имаш средно по по-малко от 2 минути на задача (28 задачи за 45 минути). Затова мога да ти дам няколко съвета:

Първо, тренирай се да смяташ бързо простите аритметични операции - събиране, изваждане, умножение, деление, степени, проценти и т.н., и също така да правиш бързо алгебрични операции - преобразувания, формули за съкратено умножение, да прехвърляш от едната страна на уравнението и т.н.

Второ, ако те питат кое е по-голямо: 235х126 или 234х127, НИКОГА недей да ги умножаваш! 235х126 = 234х126 + 126, докато 234х127 = 234х126 + 234. Оттук веднага се вижда, кое е по-голямото. С други думи, ако се натъкнеш на някакъв рошав израз, недей да бързаш да извършваш действията. Виж как да прегрупираш нещата, така че да се съкратят.

Третият съвет е да не си губиш времето. Някои задачи са по-прости, отколкото си мислиш. Когато си сигурен - цъкай на верния отговор и минавай нататък! Нямаш време да проверяваш решението по десет начина. На изпита при мен това се оказа проблем и времето не ми стигна за математиката. В резултат, последните 4-5 задачи ги нацъках както ми дойде.

Една важна подробност: GRE General е Computerized Adaptive Test, което означава, че като отговориш вярно, следващият въпрос е по-труден (и за повече точки), а като отговориш грешно - обратното. Затова гледай да отговаряш правилно на първите въпроси. Последните може и да не са от голямо значение за оценката.


Подготовката

За GRE General започнах да уча приблизително три месеца преди дата на изпита. Тя в моя случай беше в края на октомври. Крайните срокове за подаване на документи бяха около средата на декември, така че ако се бях издънил, имаше време да се явя още веднъж. По принцип можеш да се явяваш колкото пъти си искаш, но всеки резултат се записва в досието ти и университетите имат право да поискат да го видят от ETS и без твое съгласие. Затова е добре да ходиш, ако се чувстваш поне малко подготвен. Имай предвид, че също така не можеш да се явяваш повече от веднъж в разстояние от трийсет дена. Да не говорим, че цялото това удоволствие струва и неприятната сума от 190 долара.

Най-важното за успеха ти е да се упражняваш за време. Когато прочетох за първи път един примерен изпит, сметнах, че ще е фасулска работа. Когато седнах да го решавам с часовника до мен, резултатът беше плачевен. Затова дори да имаш бакалавър по приложна математика и английска филология едновременно ще ти се наложи всеки ден да решаваш по много задачи, докато надобрееш истински.

По отношение на материалите за учене ще кажа следното: не съм ходил на курсове и ми се струват безсмислени. Има доста учебници - кои по-добри, кои по-скапани (средната им цена е около 50 лева). Аз си купих тези на Princeton Review и на Barron's. На Princeton ми хареса повече, понеже беше написан с чувство за хумор. В Barron's като че ли имаше повече примерни задачи и упражнения. В хода на четенето им бързо ще ти стане ясно едно - че те са крайно недостатъчни и това, от което всъщност имаш нужда се казва zamunda.net.


Мястото

В София има едно единствено място, на което можеш да се явиш на GRE, и това е офиса на Фондация Фулбрайт на Стамболийски. Записването става по интернет. Плащаш таксата и си избираш ден и час. Изпитът трае около 2 часа и половина (по-кратък е от TOEFL). Стаята, в която ще се явиш е на втория етаж, и е от тип кюбикъл. Демек има десетина-двайсет компютъра, разделени с прегради, така че да не виждаш какво правят съседите ти. Като цяло обстановката е спокойна и дава възможност да се концентрираш напълно върху задачите.

Персоналът на фондацията беше много любезен към мен и към останалите. Преди изпита ни обясниха накратко правилата и повече не ни закачаха за нищо. В стаята няма да имаш право да внасяш нищо друго освен собственото си тяло и дрехите по него. Ще ти дадат молив и няколко листа за писане. Телефони, вода, храна и т.н. ще бъдат заключени в шкафче, което се намира в другата стая и до тях ще имаш достъп само в почивките между секциите. С други думи ако изпитът ти е сутрин, гледай да си си изпил кафето и да си закусил добре.

Една важна подробност. Таксата за GRE включва безплатно разпращане на резултатите до четири университета. Възползвай се от офертата! Иначе всяко допълнително изпращане струва по 23 долара. За целта обаче трябва предварително да знаеш имената на университите и номерата на department-ите, до които искаш да изпратят резултата ти. Софтуерът на GRE-то, с който ще се сблъскаш на изпита е потресаващо стар и скапан, затова е добре да имаш цялата тази информация записана на листче за едно с теб.


Резултатите

Резултатите от Verbal и Quantitative секциите излизат веднага. За резултатите от Analytical writing-a ще се наложи да изчакаш две-три седмици. При мен спазиха срока точно и ми ги пратиха на датата, която бяха обявили предварително. Q: 770, V: 600 и АWA: 5.


Успех!

1 comments:

Melon каза...

Skipping a payment annually helped release some money for fun, yet , put me backwards one the amortization. mortgage payment calculator canada CIBC Cash Back Mortgage'This mortgage provides you with approximately 5% cashback (cash-back home loan rates are greater than other mortgages and aren't recommended while they are riskier for anyone involved). canada mortgage calculator

Публикуване на коментар

Petko Fiziev's personal blog