Активирай твоето ДНК СЕГА!

И така..  време е за редовната порция лунатизъм. Предупреждавам, че този път е особено сосна. Толкова, че дори и аз самият, като човек, чието хоби е нощем да чете и коментира псевдонаучни фантасмагории, бях изпратен в дълбоко и искрено умозабвение.

Преди няколко дена, докато си проверявах пощата в gmail, се натъкнах на следния уеб клип:


Activate your DNA for spiritual, material, and physical mastery! Я, викам си, ново двайсет! Веднага цъкнах въпросния линк и се зачетох. Сайтът се оказа собственост на фирмата на някой си Тоби Александър от Калифорния, който накратко предлага да ми активира ДНК-то срещу 400$. О, йе! 

Прочетох веднъж текста и останах безмълвен. Не че обикновено седя и си говоря с компютъра, докато чета в Интернет. Просто вътрешният ми диалог (цитирайки с ирония Карлос Кастанеда) секна.

Въпросният Тоби Александър се оказа, че има напълно алтернативна теория за молекулярната биология на хората (а предполагам и на другите животните, въпреки че не ги споменаваше изрично). Според него човешкото ДНК наред с двете познати нишки от двойната спирала имала още десет етерични нишки, в които се криел необятният свръхчовешки потенциал. Тези десет етерични нишки обаче били заспали и ние, обикновените хора, не сме ги били използвали. Като доказателство за последното Тоби привежда твърденията на учените, че хората използваме едва 3 процента от ДНК-то си. Макар че, ако известните две нишки бяха три процента, трябваше да имаме още 67 етерични, а не само 10. Но както и да е, това си е дребна техническа грешка в сравнение с всичко останало, което следва. Та така.. накратко нашият Тоби предлага да ми активира 100% от ДНК-то плюс десетте етерични нишки, с което да ме превърне в "мулти-димензионален екстрасенс, телепат и супермен". 

dna
Изображение: molecularstation.com

За десетте етерични нишки няма какво да коментирам. Те са извън моята сфера на познание. Офертата да активира 100% от известните ми две ДНК нишки обаче ме впечатли много. Като човек, който се е занимавал с генетика около шест години, горе долу знам за какво става дума. Вярно е, че повечето човешко (а и не само) ДНК не отговаря директно за синтеза на белтъци. Дълго време учените го наричаха junk DNA, което показваше донякъде първоначалното им пренебрежително отношение, но с времето започнаха да откриват нови и нови функции - главно структуриращи и регулиращи, което ги накара да променят термина на noncoding DNA. Очевидно обаче Тоби не е наявно, че близо 8% от това, което иска да активира, се състои от ДНК на ретровируси. Вируси като тези на Херпес-а и СПИН-а, които вписват своето ДНК в нашето, и така се загнездват в клетките ни во веки веков. Затова и лечението им е толкова трудно и засега практически невъзможно. При все това в хода на еволюцията имунната ни система е успяла да деактивира голяма част от привнесеното от тях ДНК и с времето то се е натрупало. Както казах, към момента е около 7-8% от генома на човека, което прави близо 240 милиона нуклеинови киселини. Уви, нашият Тоби не дава обяснение, как ексхумираните от него ретровируси ще ми помогнат да стана екстрасенс или свръхчовек в каквато и да е насока. Че ще стана мулти-димензионален, бих го приел, макар и само метафорично.

Абстрахирайки се от гробището за домашни вируси, което сме си закътали, горе долу половината от генома ни се състои от повтарящи се секвенции от нуклеинови киселини. От тях има много видове и за функциите им също така се спори все още. Има съвсем кратки - примерно тандемните повторения, които представляват десетина нуклеотида повторени няколко стотин пъти едно след друго. Има и по-дълги - ретротранспозоми, които сами по себе си са доста интересно нещо, тъй като се размножават вътре в хромозомите ни почти независимо, но не кодират за протеини. При някои геноми като този на житото например транспозомите достигат до 90% от цялото ДНК. Отново остава пълна загадка как активирането им би могло да допринесе за нещо хубаво. В същото време се чудя и какво точно означава това да се активират.

Според Тоби обаче не само, че е добре, но ще започнем и да се подмладяваме. И тук фантасмагорията започва да набира скорост. Исус Христос бил с активирани 12 ДНК нишки (явно Йоан Кръстител ще да го е активирал). От време на време пък се раждали деца с готови активирани 12 ДНК нишки, които по погрешка докторите ги диагностицирали със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, пък те всъщност били деца индиго. Тоби даже има отделна страница посветена на индиго децата, но за тази безподобна глупост ще пиша някой друг път специално.

По-надолу Тоби обяснява защо според него цялото това ДНК се е блокирало в хората. Оттам научаваме, че Земята и човекът имали еднаква енергийна анатомия и еднакво ДНК, каквото и да означава това. Човешките чакри отговаряли на земните, а тринадесетата чакра съвпадала напълно и се намирала в ядрото на Земята. Затова хората и планетата били свързани както майка и бебе, което живеело в утробата й. При това всеки път, когато се случвал някакъв природен катаклизъм и се пробивала някоя дупка на повърхността на Земята (разбирай вулкан, гейзер), в ДНК-то на всеки човек се пробивала също по една дупка. Оттам и дефектите. И те като ретровирусите се били натрупали с времето и зациклили цялата работа.

Мамо мила! Тоби определено успя да ме загуби в разсъжденията си, които, както казах, започнаха да стават трудни за настигане. Малко след това разправя например, че оригиналното човешко ДНК било създадено от 12 нуклеинови киселини (вместо до сега познатите ни 4), което позволявало да имаме 144 хромозома, вместо сегашните 46 ?!?! Meine Güte! Преди 25 хиляди години пък някакви нечувани природни бедствия били блокирали всичкото ни ДНК и (цитирам):


most people on the planet only have 3 strands active, which only allows 3 dimensions of consciousness and thus they are stuck in 3D. 


Holy shit! Не знам какво е пушил Тоби, докато е съчинявал тоя текст, обаче последните му заключения направо ме утрепаха. Повечето хора били зациклили в три-де'то, понеже имали активирани само три дезоксирибуноклеинови нишки?!?! WTF?

По-нататък обаче Тоби става практичен и се опитва да стъпи на земята. Уви, отново не особено успешно. В един от следващите параграфи обяснява, че през 2012 година ще настъпи краят на света и че, който не си е активирал ДНК-то дотогава, няма да го преживее. Аргументите около последното също са аута спейс, но ще ги пропусна на тоя етап. Накрая закономерно завършва с ценоразписа: 100$ на сеанс, 400$ - пълно обслужване. След което няколко страници писма от доволни клиенти.

Тъй като идеята за тройни и повече ДНК хеликси не е нова, бих казал с известна доза съжаление, че Тоби Александър е долен плагиат. И не защото е чел трудовете на Уотсън и Крик (което очевидно не е правил), а защото е окрал един от любимите ми от тийнейджърските години филми - Петия елемент, в който за пръв път гледах как невръстната Мила Йовович беше реконструирана чисто гола от някакво клонирано парче супер-ДНК, извлечено от простреляна извънземна ръкавица.В заключение мога да кажа, че отдавна не бях попадал на такъв мащабен буламач от псевдоинтелектуална идиотщина, който да успее да чифтоса молекулярната генетика с ню ейдж шаманизма, хиндуистките секти, предсказанията на маите за края на света, Исус Христос и децата индиго (към които явно и той се е числял). На няколко пъти ми мина през акъла, че цялата работа може да е майтап, но търсейки в гугъл за dna activation hoax не открих кой знае какво. От друга страна за dna activation излизат бая резултати на сайтове като Energy Medicine DNA и Theta DNA Activation. Това ме навежда на мисълта, че Тоби Александър не е сам сред лудите. А те всички, както се оказа, се борят за спасяването на човечеството от апокалипсиса, който както вече знаем идва скоро, срещу скромна сума пари. Мерси! Next!

20 comments:

Анонимен каза...

Thumbs up за статията. Доведе ме до нови идеи за правене на пари по нета.

Анонимен каза...

Ха-ха-ха-хха,

копеле, статията стана хит в института. Да си жив и здрав, харесва ми новото ти хоби. Аз пък наскоро открих как невролог, опитвайки да издокара резултати, сам си нарисувал и фотошопнал снимките в статията, за да покаже некви невиждани синапси. За късмет все пак го хванаха, ма го беше докарал до последно review, преди пенсиониран учен да си познае "части" от снимките :)

Живко

Анонимен каза...

toq q se nadrusal i e pisal taq statiq ili pak se napil do kozirkata :d :d :d

Стефан каза...

Статията е уникална. БлОгАдаря ти за солидната порция смях. :)

Разбира се, приносът е основно на Тоби. Започвам да се чудя какво ли би било да си "активирам" ДНК-то... :D

Петко Физиев каза...

Радвам се, че се кефите :)) Дет се вика, Интернет е голям и слабоумие дебне отвсякъде..

Bla каза...

Ахахаха, ебаси безумието. :D Обаче колко ли кретени са се вързали на т'ва...

Анонимен каза...

Не подозирах, че някога ще попадна на нещо, конкуриращо се с timecube по кретенизъм.

begemot каза...

Ау, как съм пропуснала този безподобен шедьовър! Чудя се само как не е предложил безплатен продукт, който деактивира ДНК ако случайно не сте доволни от ефекта.

Анонимен каза...

Здравейте мили питомци, аз активирах първия слой на моето ДНК и незнам защо коментирате без да сте поне проучили въпроса.Незнам дали е нашенска черта или си е проблем на цялото човечество.

Анонимен каза...

Не разбирам от ДНК,но понеже преди няколко дни ми попадна преразказ на тази книга и как се активира ДНК реших да потърся допълнително инфо по темата и така попаднах тук. Имам доста въпроси.Първо не е ли възможно науката да не е порастнала толкова че да разбира материята и смисъла на едно по разширено въприемане на ДНК.В предвид ,че науката откри ДНК в 20 век,не е ли възможно все още да си мисли че "земята е плоска"? Чели ли сте посланията на Крион? Той в един от последните си ченълнги говори за ДНК и активирането му? Давам подред с въпросите.Началото на годината ми откриха активен цитомегаловирус,който разбрах ,че е от ретровирусите,това трябва ли да означава ,че моята ДНК се е активирала,в предивид изложеното по горе в статията? Понеже от години се занимавам с личностно развитие и активирането на ДНК ми изглежда вече естествено продължение,което вие всъщност казвате че е невъзможно ми изниква въпроса, не смятате ли че силата на мисълта,намерението и вярата в това ,че ДНК може да се активира и то да донесе до положителен ефект е въпрос на лично постижение и развитие ,а не на научно обоснована невъзможност.Защото науката няма обяснение за ремисията ,но тя е факт и е въпрос на мисли,вяра,намерения и много работа над себе си.

Петко Физиев каза...

Първо да честитя на предишния Анонимен за постижението! Браво! Ако искаш по-горни слоеве, прати ЛС да ти дам IBAN-а и останалите данни.

Сега сериозно. Не, човечеството не е пораснало толкова, че да разбира материата на ДНК в едно по-разширено възприемане. ДНК е молекула, в която има водород, кислород, азот, въглерод, фосфор и чат пат още нещо от менделеевата таблица. Винаги си е била това и винаги ще продължава да бъде. Това, че са хората са я открили преди 50 години не означава, че с нея нещо се е променило.

Второ, нищо от това, което се твърди в статията (за тройни и т.н. спирали) не се наблюдава в природата. Тези, които го разправят не разбират абсолютно нищо от молекулярна биология. Когато публикуват нещо сериозно, можем пак да си говорим.

Посланията на Крион не съм ги чел. По въпросите за ДНК и генетиката те съветвам да четеш нещата, които са намират през Pubmed. Всичко останало е празна работа.

Трето, Cytomegalovirus-ът, който са ти открили не е ретровирус, а е от семейството на херпесите. За разлика от ретровирусите те не си вписват ДНК-то в твоя геном, а просто се задържат в латентно състояние за дълъг период от време в разни клетки. Не очаквай да има големи последствия от него, освен ако не ти се наложи трансплантация или нещо друго, което да ти скапе тотално имунната система. За "активиране" на ДНК в гореописания смисъл и дума не може да става:))

Уважавам личностното развитие, но генетиката няма пряка връзка с него. В последните години има опити да се откриват генетични обосновки за някои психологични белези (разни болести, хомосексуалност и т.н.), но като цяло доказателствата са много слаби според мен. Генетиката и психологията са два различни свята, които са далече един от друг колкото Земята е далече от Юпитер. Ако вярваш на астрологията, ще си мислиш, че положението на едното определя живота на другото. Ако вярваш на физиката, ще знаеш, че гравитацията между тях е по-малка отколкото между космите по задника ми. Затова имай предвид, че нещо е факт само, когато НЕ е въпрос на мисли, вяра, намерения и т.н., а на голямо количество правилно проведени експерименти, резултатите от които изключват алтернативни обяснения.

Анонимен каза...

Вероятно сте прав.Едно нещо се набива на очи.Знанията ви са предимно научни и цялата обосновка е само такава.Както знаем науката е едно от нещата който всекидневно се опровергава.Хиляди неща са смятани за невъзможни,а отдавна са практика.Примери бол особенно в медицината.Аз нямам проблем с това,най естественото нещо е развитието.Това което е притиснително обаче е че именно хората на науката си оставят на едно едностранчиво ниво на мислене,което им пречи да развият постиженията си по бързо.Примера който ми даваш с астрологията и физиката е абсолютен.Това парцализирано мислене ,прави працализирани хора в парцализиран свят.Ако един закон е закон само за една свера от живота ,то той не е абсолютен закон.Това го казвам с уважение,не с упрек.Хората на науката са велики в свойте дела,но ако започнат да обединяват науките, а не да ги изолират ,ще постигнат повече успехи и по универсални закони който да служат на човечеството.В този смисъл по темата вероятно сте абсолютно прав,не мога да претендирам за знания в областта,но вероятно другите сфери биха ви нарисували общата картина,а не само частта от която виждате през вашия прозорец.

Анонимен каза...

Пак съм аз,реших да ви дам линк за Крион и какво той говори за ДНК за да чуя отново мнението ви.
http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/10/10/krion-quot-deveti-sloi-na-dnk-sloi-na-izcelenieto-quot.618436

Анонимен каза...

Господин физиев,имам нужда от вашата помощ.Нужна ми е информация за извличане на ДНК от кръвта ми.Ще ви кажа за какво ми е,но на четири очи.Моля ВИ.

Анонимен каза...

10 мин. Четох и исках да дам коментар. Тая информация съм я срещал на доста места тук е компилирана.
Не бях чувал за останалите нишки смисал стават 10 а като си го представя с 3 или 4 става болумач..
Спосбности като телекинеза левитация са крайно възможни като че имате впредвид живеем в свят на свободен избор и въпреки че са ни го взели ние пак можем да правиме каквото си искаме стига да знаем как да го пойскаме.... Не мога да намеря правилната дума с която ще чета остатака от статията но ще е с голям интерес. :)

Анонимен каза...

Относно вирусите има начин за изграждане на пълен имунитед фактът че са в нашия организъм по някакъв начин заспали не значи че преди също е било така може би това е някакъв остарял имунитед който сега е в друга форма...

Анонимен каза...

Само кадето тоя Тоби ли какъв е пълен идот, некадърен, прост пумияр.. Дето само иска пари да направи нещо което не знае до къде му отива работата.

екскурзия египет екскурзия египет каза...

Еххх, аман от "спасяващи света" и от "е тоя път края на света ще дойде"! Аман и от хората дето им вярват!

Анонимен каза...

"Излекуване на ДНА" - МАргарет Руби- това е нещо малко по различно....Изтрива кармата предадена от прародители. Точно прочетох тази книга и попаднах на човек който си е "излекувал ДНА". Незнам това дали действа или е само на ниво - АЗ ВЯРВАМ, но този човек гледа на света само положително, винаги е усмихнат и посреща трудностите от положителната страна все едно че проблемите за него не съществуват. Самият той се чуства много силен и постоянно говори как енергията и силата му се увеличават .....(отстрани погледнато в професионално отнощение и семейство- не е "ЦЪФНАЛ"). Жичея в КАнада - тук дори се провеждат групови сеанси по този повод.Нещото което ме учуди в човека е че той силно вярва в това излекуване...

екскурзия египет каза...

Благодаря за интересното клипче,което споделихте и невероятната статия, беше любопитно да науча, че повечето човешко ДНК не отговаря директно за синтеза на белтъци. Дълго време учените са го наричали junk DNA, което показвало донякъде първоначалното им пренебрежително отношение, но с времето започнали да откриват нови и нови функции , общо взето колкото повече се научава за човешкият организъм,толкова по нови неща изникват.

Публикуване на коментар

Petko Fiziev's personal blog