Не съм писал много отдавна в този блог. За щастие най-вече поради липса на време, а не на идеи. Но тъй като лятото свърши, и двете лека полека натрупаха критичната си маса и за да не започна да се превръщам в черна дупка, реших да отделя известно количество от тях в Интернет пространството. Ето накратко историята, която ме накара да сътворя този размисъл.  

    Преди около седмица ми се обади приятел, с който не се бяхме виждали отдавна. Условно ще го наричам Цецо. С него се познаваме от около шест-седем години и в началото бяхме част от една компания, но с времето животът ни пое по различни професионални и емоционални релси, което в крайна сметка компресира контактите ни само до това да си четем един на друг статусите във Facebook. Но ето, най-накрая Цецо се сети за мен и ми се обади по телефона. Поводът беше, че тогава исках да разпродам част от старите си мебели и бях обявил това на всички в Skype-a, но разговорът ни бързо се разви в неочаквана посока. Цецо ми каза горе-долу следното: "От своя страна аз пък имам оферта за теб. Нещо, което може да промени живота ти драстично в положителна посока. Ела утре в седем вечерта в хотел България. Не мога да ти кажа повече сега. Ела и ще разбереш!". Хотел "България" също така условно наричам мястото на срещата, което е сравнително лъскав хотел  в центъра на София и в чиято конферентна зала се проведе долуописаното мероприятие. Накрая попитах Цецо пак за какво става дума, но получих само лаконичния отговор: "За бизнес!". Нямаше смисъл да продължавам, съгласих се и затворих. 
    
    Любопитството надделя над скептицизма и на следващия ден наистина отидох. Пред хотел България чакаха приблизително петнайсетина човека, от които познавах единствено Цецо и жена му, Ира. Всички бяха на видима възраст между 20 и 30 години. Няколко добре нагримирани девойки, едно-две момчета с приятелките си и нашата компания. Ира записваше на един лист имената на всички присъстващи. Никой не говореше за това, което предстои. Повечето въртяха телефоните си и напомняха на различни хора, че са им обещали да дойдат, а ги няма, и съответно после слушаха техните оправдания. В някакъв момент се появи една жена на около 35 в бизнес костюм и ни поведе към вътрешността на хотела. Настанихме се в конферентната зала и започнахме. Отпред излязоха жената и един мъж, които за крактост и от тактичност ще кръстим в това повествование Лилия и Иван, пуснаха проектора и лаптопа и заговориха за "бизнес" . 
    
    Първите няколко слайда бяха уводни и говореха за теорията на Робърт Кийосаки за класификацията на печелещите пари хора. Признавам си, че никога бях чувал за него. Накратко, той разделя тези, които печелят пари на четири групи- наемни работници, самоиздържащи се, изобретатели на ноу хау (собственици на франчайз, патенти и т.н.) и инвеститори. Тук Лилия наблегна на това, че последната група- тази на инвеститорите, била "най-готината" и към нея всички ние трябва да се стремим, защото това, според нея, са хора, които умножават парите си не чрез работа, а просто заради наличието им в техните банковит сметки. Тук беше първият момент, в който у мен се надигна капка възмущение, но си спомних, че в началото на презентацията ни помолиха да не ги прекъсваме, а да си записваме въпросите и да ги зададем след края. Домързя ме да вадя лист и химикал и продължих да слушам, но малко след това нещата започнаха да погрозняват прогресивно. Лилия обяви, че ще ни разкрие как са забогатели 80% от милионерите и милиардерите по света и че тайната се криела в така наречения Мулти Левъл Маркетинг (или MLM). В този момент Иван се изправи и с изражението на човек, който е преживял наскоро среща с извънземни, помоли всички да отворят ушите и очите си широко и непредубедено да попият следващите думи, защото те ще говорят за нещо революционно, гениално и безкрайно полезно за всички нас. Нещо, което ще промени живота ни завинаги! На фона на нарасналя патос, Лилия продължи доста неуверено с изложението. Преплетено с внушително количество клишета, възклицания и паразитни думи, тя започна да обяснява какво е това MLM. А именно: 

Имате компания Х, която произвежда някакви продукти. Компанията Х решава да не дава пари за реклама и дистрибуция, а да се свърже "директно" със своите клиенти и да им продаде продуктите си без големи надценки. За тази цел вербува Y на брой сътрудници, които трябва да закупят с отстъпка известно количество продукти от нея и да ги препродадат на някого (предимно на хора от приятелския си кръг). При тази препродажба сътрудниците печелят разликата в цените. Като допълнителен стимул (и това може да се каже, че е в основата на МЛМ) всеки сътрудник е добре да вербува нови сътрудници на компанията Х, тъй като печели процент от оборота на всеки, който е вербувал. Нещо повече- той печели и процент от оборота на всеки от сътрудниците, които са вербували сътрудниците, които той е вербувал, и така нататък. 

    Тоест, получава се една пирамида от сътрудници, всеки от които печели част от оборота на тези, които стоят под него в пирамидата. Хм.. при тази аналогия всеки биха го навяли един куп дискомфортни мисли. Уви, вместо да го нарече пирамида, Лилия използва думата мрежа и, пак според нея, също както в Интернет всеки се свързвал с приятелите си, с приятелите на приятелите си, с приятелите на приятелите на приятелите си и т.н., поради което много бързо се образувала една мрежа от контакти, която започва да работи икономически за теб. Достатъчно е просто всеки да каже на всеки. И така, като едно голямо семейство, ще просперираме към светлото бъдеще. Като бонус към всичко, човек прекарва и цялото си време с приятелите си, а какво по-хубаво от това? 

    Хмм.. твърде много розови обещания. Нещата не отиват надобре, си помислих, и се заслушах в очакване на най-лошото. Бях чувал за съществуването на различни субекти в стил Понзи на финансовия подиум у нас и бях убеден, че съм попаднал на една от техните сбирки. За моя радост нещата не се развиха чак толкова зле. Скоро Лилия си седна и презентацията се пое от Иван, който беше значително по увелекателен лектор. С далеч по-уверен тон, самочувствие и добро настроение, той преповтори казаното, след което започна да разказва за фирмата, която преставляват. Тук условно ще я наречем BLL Cosmetics (абр. Bendini, Lambert & Locke) и ще кажем, че е с европейски произход и произвежда широка гама от препарати за козметика, лична хигиена и хранителни добавки тип детоксикиращи. В хода на слайдовете ми направи впечатление, че спомена доста от известните марки като Hugo Boss, Armani и т.н., като каза, че всички били собственост на големи концерни за петрол, които помежду другото произвеждали парфюми. По думите му при всички тях в едното помещение на завода се рафинирал бензин, докато в другото се наливал третокласен одеколон. И само при BLL Cosmetics качеството било на 100% и били снабдени с един куп международни сертификати. Също така показа и някаква графика на успеха на BLL (както сам я нарече), която според него не била никаква крива, както при другите фирми, ами си била права и то само нагоре. Честно казано не успях да видя, какво точно измерва тя, но реших да си го запиша като въпрос за по-късно. Малко по-късно Иван обясни как излгежда MLM имплементацията на BLL. При тях всеки получава не процент от оборота на тези, които са под него в пирамидата, а по-голям процент отстъпка при покупката на продукти от BLL, като максималният процент на отстъпката, който може да получи е 21%. За да не изглежда празнословно, направи и "простата" сметка, за това какво е достатъчно да направи човек, за да достигне този процент. Всеки трябва да навие четири свои приятели да станат сътрудници, а след това всеки от тях да навие четири други свои приятели да станат сътрудници и така още два пъти. Като подарък за свършената работа, всеки, който успее да събере максималните 21%, получава чисто нов Мерцедес A класа. Ако пък успее да повтори няколко пъти това постижение, получава покана от фирмата за посещение на фабриките им в Ервопа плюс Мерцедес S класа. При тези думи очите на всички в залата се обелиха като твърдо сварени яйца за закуска и в тях мислено започнаха да се въртят малките доларчета от ротативките. Използвайки назряващия възторг, Иван даде газ до край на ораторските си заложби и пренесе за секунди цялата публика в един свят от нестихващи пари, приключения, високи технологии и джипове. Само и само да станем сътрудници.
    
    Напрежението започваше да ескалира сериозно в мен. Докато всички гледаха втрещено напред, аз изпадах във все по-дълбоко възмущение и жажда за конфронтация. По едно време Иван обяви как BLL били произвели специален шампоан против косопад, който бил 100% ефективен, освен в редките (според него) случаи, когато косопадът не бил на генетична основа. Тук вече не издържах и си вдигнах ръката, за да го прекъсна. Доколкото знам, косопадът при мъжете се дължи на мутации в  Х хромозомата, а жените, тъй като имат два броя Х хромозоми, имат доста по-малък шанс да страдат от това. Тоест за кои точно случаи помага шампоанът на BLL? За тези, в които някой е прекалил с перхидрола ли? Уви, не успях да си задам въпроса, понеже Иван каза да си го запиша и да го задам после. Кимнах и продължихме. До края не остана много и общо взето се повтаряше всичко до тук казано. И все пак завършекът на презентацията беше изненадващ. Иван помоли всеки, на който му се е сторило интересно това, което е чул, да не говори за това с никого! Нито с познати, нито с приятели, нито с роднини. Защо? Защото какво сме щели да разкажем? "Видях се с едни хора.. разказаха ми за едни пари.." Без да сме разбрали напълно за какво иде реч и да сме постигнали нещо, всички щели да ни кажат, че сме полудяли. Затова- на никой нищо! Поне засега!
   
    За нещастие, малко преди да започне частта с въпросите и отговорите, ми позвъня телефонът и трябваше да тръгвам заради друг ангажимент същата вечер. Не успях да влеза в дискусия с Иван и Лилия по въпросите, които смятам за важни и затова смятам да поразсъждавам за тях тук. Накратко: По мое мнение бизнес офертата на BLL e обречена на финансов провал за повечето хора. Причината е начинът, по който се разпространяват продуктите (а именно самият MLM). 

    Да започнем с теорията на МLM. Това, което Иван и Лилия наричат "мрежа от контакти" изобщо не е никаква мрежа. За разлика от Интернет, където има път между всеки две точки (два компютъра) , в "мрежата от контакти" при MLМ- няма такъв път, защото структурата й е с форма на дърво. На долната картинка съм нарисувал една примерна мрежа и едно примерно MLM дърво. При дървото съм отбелязал точките от второ ниво, за да се разбере какво имам предвид под "ниво" в дървото, за което ще говорим по-надолу.  "Път" при MLM дървово наричам потока от проценти за отсъпка. От разликата в начина, по който са свързани точките в двете структури, идва и основната разлика между възможностите за оцеляване на всяка отделна точка  в MLM и Интернет. Докато при Интернет е достатъчно да свържеш един компютър към някой рутер и той вече има достъп до всички останали компютри в мрежата (което е условието му за оцеляване в нея), при МLM всеки нов сътрудник има нужда от Х на брой нови сътрудници, за да оцелее. Под оцеляване в MLM имам предвид, че за него е достатъчно изгодно, за да не се откаже от това да бъде сътрудник. Ако всеки има нужда от Х нови сътрудници, то общият брой сътрудници ще нарасне в геометрична прогресия много бързо. И като казвам много бързо, имам предвид наистина АДСКИ МНОГО бързо. Един пример: 

    Да предположим, че пазарът наистина е от 3 300 000 човека както спомена Иван в презентацията (което не е съвсем така, но това ще стане ясно след малко) и да предположим, че всеки вербува по двама нови сътрудника на всяко ниво от дървото. На първото ниво ще имаме един човек, на второто - двама, на третото - четирима , на четвъртото - осем и т.н. На всяко ниво ще има два пъти повече хора от предишното. Общият брой на хората в това дърво не може да надвишава 3 300 000 (защото толкова е общият брой на хората, според пазара). Затова дървото ще има най-много 22 нива, като последното няма да бъде запълнено до край  (2 на степен 21 е 2 097 152, а 2 на степен 22 е 4 194 304). Това означава, че пазарът ще се насити моментално от сътрудници. Защо това е така? Всяко ниво от дървото отговаря на един момент от времето, в който се събират паралелно всеки от хората в това ниво с още двама нови човека (бъдещи сътрудници от долното ниво), които до сега не са били вербувани. С други думи, достатъчно е да изминат 22 дни като гореописания (или горе-долу половин година, ако срещите се провеждат веднъж седмично) и всеки път да се събират по трима човека, от които единият да е сътрудник на фирмата, а другите двама да са новодошли,  за да станат всички 3 милиона и 300 хиляди човека сътрудници на фирмата. Ако Х  не е 2, а примерно 4 (както беше в примера на Иван за "максимален индивидуален успех"), дървото ще има само 11 нива. Тоест ще пазарът ще се запълни 2 пъти по-бързо. Ако срещите се провеждат отново всяка седмица, за малко по-малко от три месеца всички ще станат сътрудници на BLL. На презентацията, на която аз присъствах, дойдоха около 20 човека.. сами си направете сметката. Фактът, че не всеки от вербуваните се навива да стане сътрудник променя скоростта на насищането на пазара само с константен фактор. Достатъчно е всеки да събира редовно повечко хора и да успява да убеди двама-трима, за да се получи геометричната прогресия. (Точната формула е, че вероятността да навиеш някого, трябва да е по-голяма от 1 делено на броя на хората, които събираш на всяка среща. Примерно, ако събереш 20 човека, достатъчно е да навиеш двама. Всъщност, колкото и човека да събереш, достатъчно е да навиеш поне двама!) 

    Насищането на пазара е проблем, защото поставя немаловажния въпрос: На кого ще продаваш това, което си закупил от BLL? От горната сметка е очевидно, че не е изгодно да накараш всички 3 300 000 човека да станат сътрудници. Тогава те няма да купуват един от друг на завишените цени (трупайки проценти за отстъпки на горестоящите сътрудници в дървото), а ще купуват директно от фирмата на по-ниските цени и то само за себе си, понеже никой няма да купува от самите тях. Просто не може всички да са сътрудници, защото тогава няма да има на кого да продават. Така те ще са принудени да се превърнат в купувачи единствено за себе си от BLL. Като казах по-горе, че не е изгодно, имах предвид, че не е изгодно за никой от сътрудниците. Изгодно е само за самата BLL!

    И така, горните примери и разсъждения са силно идеализирани, разбира се, но хвърлят достатъчно светлина върху реалността според мен. В нея, естествено, не всеки се навива да стане сътрудник, някои хора се набутват с пари, за да купуват парфюми, които не могат да продадат, а други успяват да съберат достатъчно сътрудници под себе си в дървото, за да си живеят добре. Въпросът е, каква е вероятността ти да си в една от тези категории. Теоретичната вероятност да си от хората, които печелят нещо, намалява експоненциално с времето. Докато вероятността да си в някое от по-долните нива от дървото става все по-голяма. За да се оценят тези вероятности на практика, трябва да знаеш как изглежда дървото от сътрудници в момента. А това е доста трудно, заради самата структура на MLM. Малко хора следят колко души има извън техните поддървета. Всъщност не знам и дали е позволено изобщо. Примерно, мога ли аз да видя кой е вербувал Иван, кого е вербувал още човекът, който е вербувал Иван и т.н.? Тези неща са  единственото, от което зависи успехът на цялото начинание! Ако в дървото има много хора и много нива, няма никакъв смисъл да участвате в него, защото ще сте на ниска позиция и няма да печелите от нищо. Колко човека работят в момента за BLL? На кое ниво от дървото стои Иван? Не забравяйте, че вие сте под него!

    Още един фундаментален проблем на MLM е, че при този вид маркетинг няма механизъм на регулация, който да е безопасен за мнозинството от участници. Никой не знае колко точно сътрудници са необходими, за да се продадат оптимално продуктите на BLL. Нито самите BLL знаят, нито всеки сътрудник поотделно знае. Това незнание е гаранция за провал! В нормалните фирми има маркетинг отдели, които се стараят да са наясно колко парфюма да се произведат в една година, къде и колко дистрибутори да има, какъв е пазарният дял на продукта и обемът на целия пазар. При MLM фирмите просто няма такива хора и съответно няма никакъв контрол върху това. Единственият начин да се разбере кога е достатъчно е, когато сътрудниците от дървото не могат да продават вече на никого и започват да се набутват с пари. Тогава, рано или късно, цялата структура се сгромолясва под собствената си тежест. Сътрудниците се отказват и са на загуба. Имиджът на фирмата се съсипва. Краят между другото има много общо с този на комунизма, в който също липсваха адекватни механизми за регулация. В допълнение към финансовия крах ще си развалиш и най-вероятно отношенията си с всички тези приятели и роднини, които си вербувал, понеже всеки ще гледа да спасява себе си и да обвинява другите. 

    Като цяло проблемите с този бизнес са много и за съжаление са фундаментални. Те не зависят от параметрите на схемата- колко точно процента е отстъпката, дали има максимална бройка за хората, които може да вербува всеки, какви са бонусите и дори какъв е продукта и колко е качествен. Дървовидната структура на сътрудниците, липсата на контрол, мотивацията на хората (все пак всеки вербуван ти е конкурент), ефектите върху морала (превръщаш приятелите и роднините си в клиенти??) обричат цялата инициатива на провал за болшинството от хора. Според мен не е вярно, че е лесно да се успее по такъв начин. На практика сигурно е ужасно трудно и ти коства адски много усилия, емоции, време, пари и междуличностни отношения. Така че цялата тази тирада за това, как ще си останем приятели и всички ще печелим заедно милиони, си е чиста проба лицемерие. S-класи получават изключително малко хора, докато средностатистическият сътрудник е по-скоро на загуба. Четох едно изследване за Amway (най-голямата МLM компания в света), в което пишеше, че от 33 000 човека през 2008 г. само 90 са реализирали някаква печалба. 99.7 процента от хората са били на минус. Това са цифрите. При останалите компании не е по-различно. Какъв е средният доход на сътрудниците на BLL? Нямам предвид "кривата на успеха", която така и не стана ясно какво точно измерва.

    Още нещо по повод произхода на MLM. По време на разгорещеното си слово Иван каза, че MLM е бил изобретен от двама евреи, които дълго време се опитвали да го легализират в Щатите и няколко години след това получили Нобелова награда по икономика. Ровейки в Google, не успях да намеря кои са били тези хора. Да си призная, не съм направил за целта кой знае колко повече от това да пусна просто няколко търсения. Това обаче, което се открива бързо е, че идеята на MLM е изкопирана от тази на Великия Карло Понзи (изобретателя на Пирамидите) и наистина дълго време е била нелегална в Щатите, докато накрая с един куп регулации, ограничения и под натиска на лобитата са успяли да я узаконят. Някъде през 70-те години сътрудниците са започнали да се наричат "сътрудници"- не служители на фирмата, а самоосигуряващи се лица. Това е просто юридически трик, в следствие на който компанията престава да носи отговорност за тях. Преди това те са били дистрибутори на договор към нея, което поставя доста повече задължения. Сега всеки сам си е виновен. Пирамидалният произход на MLM обяснява и защо са водени толкова много и ожесточени съдебни спорове по въпроса. 

    Условието да не говориш за MLM и BLL, ако ти се струва перспективно, също е абсурдно! Защо да не говориш? Аргументът, че другите ще ти се подиграват, е крайно недостатъчен! При положение, че ще си променяш живота така драстично не е зле да чуеш и някое друго мнение по въпроса! Интуитивно всеки, с който споделиш, ще се сети за финансовите пирамиди или ще започне да критикува по някоя от горните точки. Вероятността да те разубедят е много голяма! Не дай си Боже да попаднеш на човек, който е учил икономика, маркетинг или нещо подобно!  Втора причина е, че може да попаднеш на друг сътрудник и той да те вербува преди този, от който си научил. Трета причина е, че може да попаднеш на човек, който се е опарил от този бизнес и да той да те разубеди отново. Във всички случаи, дали някой ще ти се подиграва или не, за BLL и тези, които те вербуват, е абсолютно все тая. За тях е важно ти да застанеш под тях в пирамидата и стрелката да сочи от теб към тях.

    Има и още въпроси, които ме навеждат на мисълта, че нещо не е наред с MLM. Ето някои от тях: Защо почти всички компании, които се занимават с MLM, продават козметика или хранителни добавки (предимно на основата на Алое Вера): Avon, Oriflame, FLP, LR, Herbalife и др. Дали не е защото продуктите им са слабо популярни и не могат да се наложат по традиционния ред на пазара? Освен това всички тези фирми плюят безочливо по конкурентите си както BLL и разправят, че са най-добрите и най-честните. Що за бизнес етика е това? Какво ще стане, ако някой от Мерцедес каже официално, че в съседната стая на тази, в която се правят моторите на БМВ, се снима немско порно? Второ, защо след като е толкова успешна тази формула на маркетинг, никой друг не я прилага? Все пак хората не са тъпи и ако наистина работеше, всички фирми щяха да правят MLM, вместо да си дават парите за реклами, дистрибутори и тем подобни. Трето, при класическия маркетинг има няколко стъпки - производител, дистрибутор, продавач на дребно и купувач. Освен това има и реклама, PR и т.н. Всички тези неща оскъпяват, разбира се, продуктите. При MLM обаче има нива на дървото, които могат да станат повече от четири-пет. Всяко ниво оскъпява продукта. Кой плаща за това оскъпяване? Отговорът е: сътрудниците, тъй като цените са фиксирани от каталога. Всъщност, лесно се вижда, че аргументът, че посредством MLM се спестяват разходите от реклама и дистрибуция, е гола вода. Тези разходи реално се увеличават с броя на сътрудниците (демек експоненциално), но тъй като се разделят между много повече хора, никой не вижда голямата цифра и съответно се неглижират. Което ме навежда и на четвъртия въпрос. При сметките на Иван за печалбата на всеки сътрудник липсваше графата "разходи". На 1400 лева оборот печелим 400 лева. Добре, но колко са ни разходите за това? Колко време, пари за ядене, транспорт, дрехи, телефонни сметки и т.н. ни костват тези продажби? Колко пари плащаме за да наемем конферентната зала на хотел България за 20 човека, които да вербуваме? Без да се знае това, сметката за печалбата е просто прах в очите. Пето, цялата презентация беше пропита от идеята, че всеки от присъствашите може да направи големи пари без да си мърда пръста. Това е нереално. Няма безплатен обяд! За да печели пари, човек трябва да добавя стойност. В противен случай е просто спекулант, крадец или играе на хазарт. Това за инвеститорите също беше доста пресилено. Те все пак не си лежат по цял ден на плажа в Малибу с коктейл в ръка. И изобщо не е толкова лесно и "готино" да си инвеститор, защото те поемат най-големите рискове и носят най-голямата отговорност от цялата бизнес верига. За да оцелеят в тази среда не могат да си позволят да бездействат за собствено удоволствие, така че е пълна измама, че те водят чак такъв райски живот. 

    Моят съвет към всеки е да помисли добре преди да се захване с MLM бизнес. Шансът да спечели нещо е малък, защото разликата между MLM фирмите и пирамидите е минимална. Бизнес моделът на MLM има много сериозни фундаментални проблеми и да си затвориш очите пред тях е най-малкото наивно, а при достатъчно голяма инвестиция може да се окаже и фатално!

    В Интернет има много материали по въпроса. Пуснете "MLM scam" в Google. Препоръчвам да прегледате и следните две статии, които са много добри:What's Wrong With Multi-Level Marketing? подробен анализ на MLM.

Multi-level marketing (a.k.a. network marketing & referral marketing) - накратко обясняват какво е MLM, но главно заради линковете под статията.


37 comments:

Анонимен каза...

Мили ми Петко - "чието хоби е нощем да чете и коментира псевдонаучни фантасмагории":)

Съвет от непредубеден наблюдател: Очевидно е, че си сбъркал професията и мисля, че с по-много голям успех от теб би станал страхотен писател на фантастични романи, хай-лайф коментатор или дори съвременен интернет-мислител...

Пожелавам ти и в реалния живот се справяш толкова добре с логиката! Успех!

Елена

Анонимен каза...

много яка статия

Виктория каза...

Здравей Петко!
Много добра статия си написал! За жалост хората които са под влиание на LR нямат стимул да четат какво представляват подобни MLM компании и да се осведомяват за подводните камъни в този тип бизнес.Защото е по-лесно да се носиш по течението с розови очила , отколкото да гледаш трезво.Само че с дадените от тях розови очила след време се блъскаш и се размазваш.
Искам да питам милата Елена , която най-вероятно е от промиващите мозъци - дали знае тези с мерцедесите колко хора са зарибили? Да вярно е че има мерцедеси, но им ги дават защото от фирмата майка са видели че могат да влиаят на масата - да я хипнотизират с приказки. Нищо по-различно от секта.Защо всеки който е част от тази верига не се запита дали знае колко са хората под и над негов колега - за да може да си обясни дали наистина получава тези пари или всичко е илюзия. И аз бих казвала че ми се дава по 2000 - 3000 евра на месец, ако от фирмата ми отпускат по 500 на месец , само и само да го твърдя.

Анонимен каза...

Мили ми Петко - "чието хоби е нощем да чете и коментира псевдонаучни фантасмагории":)
Към Елена:
Тази статия е единственият материал, свързващ MLM с някаква наука въобще, който успях да намеря. Дори и да няма цитирани много научни факти, разсъжденията са доста задълбочени и изпълнени със здрав разум.
Благодаря, Петко
Маринела

Анонимен каза...

За желаещите да научат повече за MLM, освен от интернет, бих препоръчала книгата "45-секундната лекция, която ще промени живота ви". Там хората са дали отговори на доста от въпросите, които виждам, че изникват тук.

Поздрави,
Алиса

Анонимен каза...

Мили ми хора, гледайте си кефа, явно е 4е ние сме си шибаняци и няма нужда от пове4е. аз лично смятам 4е МЛМ не е за България, защото ние не вярваме на нишо освен на това което се изсрали отзад. сори, ама е така.

Анонимен каза...

Напълно съгласен с Елена!Повечето от това което е изписано по-горе не отговаря на действителността!Аз не го наричам Фантастика,а липса на опит и достатъчно информираност за Същината на МЛМ!
1.Вербуване в МЛМ е да привлечеш себе си човек,който работи вече към друга МЛМ компания , т.е да го ОТкраднеш!Изключително рядко се случва това,а ако се случи и изгради такава взаимовръзка тя не е стабилна и рано или късно рухва!Никой в МЛМ на база Манипулация не е успял!!!Някой може да е изкарал някой лев,но със сигурност еднократно и после Нищо!Набийте си го в главата!
2.Така нареченият Хиперболизиран пример на мрежата даден от Петко никога в нито една фирма за толкова години ,не изглежда по този начин!А фирмата ,Споделяща Планът си като укриваща истината,че в МЛМ здраво се работи е добре да обърне внимание на сътрудниците си и да им изясни принципите на МЛМ!Понеже засищането на пазара е неизбежно според поста по-горе ще си позволя малко да Ви Осветля:......Включва се Ванко най-отгоре,после баба му и сестра му към него(2 под него) ...после един чичо в Гърция се вкл.под баба му(1),към този чичо-грък ,се вкл. 5 комшии-гърци,от тях само към единия се вкл.2-ма,а от тях към единият се вкл. 10 от Австрия.В Австрия по подобна схема се включват на различни дълбочини надолу около 1000 души от които 10 са изкарали мрежата в още 10 държави!В 5 от тях са се включили българи живеещи там и отново са вкарали мрежата в града на Иван,където съученикът му Петко се е включил въпреки,че Иван вече му е споделял преди 3 год.,но той е отказал,а сега вече е част от неговата мрежа може някъде надълбоко .И нека още малко "усложня",като кажа,че към Петко се вкл.7 човека директно с които заедно изгражда мрежа от 1000 души по същата схема надолу ..Та...задавам няколко въпроса(дано да сте добре с математиката)...Дали Иван който е най-отгоре ще печели някакви пари?Колко може да спечели и при какви условия?Какви са шансовете на Петко да печели повече пари от Иван,защото се е вкл. цели 3 години след него?...Колко време ще е нужно за да се ЗАСИТИ ПАЗАРА?....Ще се радвам някой да реши задачата с толкова много Неизвестни!...Искам да подскажа,че Включването на хора в МЛМ нищо не означава.Ако само се вкл.хора това е като да направиш тръбопровод и пак да ходиш с кофите за вода!Това е изграждане на Пазар,както всяка една верига или мрежа от магазини!Може да правиш стабилен оборот с 1000човека и същия с 10000.Има ли движение на продукт сред хората - има пари-няма ли движение?-НЯМА!(В Пирамидите печелиш от всяка такса за вкл.в,а в МЛМ компания - Никога!....Всеки може да проследи структурата надолу под себе си,да помага на желаещите да правят бизнес(малък или голям според амбициите им),всеки знае кой е над него в мрежата.Има много здрава взаимовръзка и търсене на такава!Никой няма интерес да държи другите в НЕВЕДЕНИЕ!Глупостите,че има непрозрачност и трябва да ПРИКРИВАШ ,че си в МЛМ са супер наивни,а ако е факт - жалко за презентиращия!!

Анонимен каза...

3.Казваш:...".Цялата презентация беше пропита от идеята, че всеки от присъствашите може да направи големи пари без да си мърда пръста!"!-Тук съм съгласен!Негативното мнение за МЛМ като цяло идва от точно такъв тип презентации-бързо богатство,лъскави коли и обещания,без сериозни усилия,което е ....абсолютна лъжа!!!Фактът,че си разбрал по този начин Идеята за Бизнес,говори за слаб Бизнес план и изкривяване на Системата МЛМ!Жалко за самата ВЛЛ,защото Стойността в МЛМ се прибавя от съответната компания!В една има Стойност,достойна за уважение,в друга по малко,а в трета липсва изцяло такава.Не забравяй обаче,че тази Стойност се прибавя и от самите хора!Слагането под общ знаменател Незаконните структури(пирамидите) и МЛМ идята е нелепо,но е поради липса на информация и компетентност водени от слуховете "Знам,знам ги тези Пирамиди".Не забравяй,че много Пирамиди,които рухнаха представяха себе си за МЛМ,заблуждавайки хората!!За това ,когато човек бива поканен на такава среща нека слуша ,направи проучване както на компанията така и на Принципа МЛМ.Да потърси разликата с Финансовите пирамиди и тогава да реши,струва ли си да се втурне в това начинание или не?!.........В някои компании има Кодекс,който е и част от договора с фирмата който подписваш.Като сътрудник имаш права и... Задължения.Едно от задълженията ти е: ДА НЕ ДАВАШ ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪРЗА ПЕЧАЛБА И НЕВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДУКТА ИЗВЪН ПОСОЧЕНИТЕ В КАТАЛОГА И ПЛАНА заблуждавайки хората,да не подронваш изградения авторитет на фирмата,защото за всеки грешен Ход и опит за мамене и манипулация от твоя страна ,фирмата застава твърдо на страната на ЗАКОНА в съответната държава!Та,ако си се почувствал подведен - потърси си правата в съда!Мисля,че ще успееш!Не забравяй обаче,че всеки Божи ден от телевизията,радиото и билбордовете в съзнанието ни посяват Заблуди,каквито не са валидни само за МЛМ!Помисли и над това!Сещам се и за рекламата за бира в която жените водиха дела за дискриминация!...Няма "застраховка" от подвеждане,но както рекламодателите по телевизията го правят така и в МЛМ някои рекламиращи бизнес и продукти започват да идеализират и измислят фантасмагории,но това винаги влияе негативно на самият им бизнес!Рано или късно те си СВЕРЯВАТ часовника, защото никой не е успял да изгради стабилен МЛМ бизнес ако не влага Стойност,която е Доверието и Искреността между хората!Набийте си в главите,че в МЛМ не те"вербуват" и никога на всяка цена!!!Ако са добри в това което правят ще ви предложат Свобода да изберете какво бихте взели или не бихте взели от компанията:-Бизнес,продукт? Ако сте видяли,проучили и казали Не на Всичко предлагаща дадената компания ?-Просто сте убили 1 час време в който сте научили,че съществува и МЛМ разпространение на стоки и услуги!Истината е ,че с каквото и да се захванеш в реалния живот ще се бориш с негативизъм,неразбиране,удари под пояса,нелоялна конкуренция,ще се сблъскваш с изманици и некоректност дори в най-високите етежи на властта,но ще срещаш и разбиране,доверие,съпричастност,лоялност,искреност и желание за взаимовръзка и общуване!Няма лесни Пари ,няма Лесен Успех!А ако го има някъде?-- Пръв се включвам, стига да е Законно!

Петко Физиев каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Петко Физиев каза...

Става забавно:)) Намесиха и моето име в примерите и вече се чувствам длъжен да отговоря. Проблемът на МЛМ е, че стимулира експоненциален растеж на броя на сътрудниците. Съгласен съм, че крайният резултат може и да е по-изгоден за крайните потребители. Демек да получават добри стоки на по-ниски цени, понеже фирмата производител пести от маркетинг и реклама. Във всички случаи, стратегията не е изгодна за сътрудниците както и да го въртиш. Както казва един приятел: не можеш да се бориш с О-то! А истината е, че О(#сътрудници) = K^n, където K е броят сътрудници, които е вербувал всеки, а n е броят на нивата в пирамидата! Просто за всеки сътрудник е изгодно дървото под него да се разклонява максимално (демек K-то да е по-голямо). Докато пътувах днес в автобуса към София, направих една сметка. Да кажем, че имаме N на брой хора. Нека да видим какви варианти има за организирането им в МЛМ дърво. В най-екстремния вариант имаме N-1 сътрудника и 1 краен купувач. Това обаче не е изгодно за никого, понеже само 1 човек купува реално, а N-1 делят печалбата. Да кажем, че тези N човека се организират като двоично дърво (това от картинката в статията). Тогава ще има N-(N-1)/2 крайни купувачи и (N-1)/2 сътрудници. Това е малко по-изгодно за сътрудниците, понеже крайните купувачи са почти колкото тях. Още по-изгодно обаче би било дървото да не е двоично, а третично. Тоест всеки да вербува по трима, вместо по двама. Тогава нашите N човека ще успеят да поберат N-(N-1)/3 купувача (което е повече от предишния вариант) и (N-1)/3 сътрудника. За тези (N-1)/3 сътрудници този вариант е много по-изгоден, отколкото предишния! Изобщо казано, ако обобщим за дърво с k разклонения, броят на крайните купувачи е N-(N-1)/k, докато броят на сътрудниците е (N-1)/k. В другия есктремен вариант, при k = N-1, имаме 1 сътрудник и N-1 крайни купувача. Имайки предвид, че за всеки сътрудник е изгодно k да бъде максимално голямо, не виждам нищо друго, което да ограничи броя на сътрудниците, освен N. Казано на прост език, броят на живите хора на планетата е единственото нещо, което може да спре растежа. Именно за това няма никакво значение дали Пенка или Ванко са навили чичо си в Гърция да участва, а пък той бил навил още 1000 човека под себе си. При положение, че всички се стремят да разклонят дървото възможно най-много, то ще расте експоненциално и ще насити пазара моментално (да не говорим, че и големината на пазара е много по-малка от броя на живите хора на Земята). Шансът Петко да навие когото и да е било да се включи в дървото три години по-късно е нищожен. Просто всеки, който е бил готов да се навие, вече ще е вътре. Останалите най-вероятно няма да искат. В крайна сметка цялата тази схема е най-изгодна за фирмата производител, понеже тя по дефиниция стои на върха на пирамидата. За всички останали прекупвачи е малко или много неизгодна. При това тя е в пъти по-неизгодна за всеки следващ, който се е включил в нея. Естествено всичко до тук написано се базира на някаква математическа логика, а икономиката, както знаем, не е точна наука. За това не претендирам, че този модел описва със 100%-ова точност това, което става в МЛМ фирмите. Просто ви го давам като тема за размисъл

Анонимен каза...

Приеми моите извинения,че без да искам въвлякох името ти в Схемата(това е прост пример)!
...1.Не за всеки сътрудник целта е да разклонява дървото!На някои сътрудници амбициите спират до желанието да заработват от 10 до към 200лв.(в някои случаи го правят за да им излизат продуктите без пари)допълнителен доход,който може да се постигне с минимални разклонения в мрежата,а дори и без мрежа!Забравяш факта,че понятието Сътрудник не включва непременно Милионер!Сътрудниците се различават по своите Цели!
...2.Казваш,че броя на Живите хора на планетата единствено може да спре разтежа?...Това знаеш ли какво означава?Никога не може да спре разтежа!!!А,защо?Ами все пак Живите(и мъртвите) хора са константа!Броят постоянно се мени!Всяка секунда се раждат и умират хора!Това не са ти 20 топки за тенис които си сложил в панера!Хората на планетата се Вливат и Изтичат и това което остава в Съда има Период на пребиваване,после съдържанието е тотално ново!Та в този ред на мисли теорията за Засищане на Пазара,който е Променлива(повтарям се)е абсурдна!
...3.Хипотетичния пример,който дадох с комшията който според теб няма вероятност да се вкл.след 3 години е част от реалността!Лично аз съм жив пример за Размисли и Страсти,в търсене ПОД ВОЛА ТЕЛЕ в продължение на две години!И ако искаш вярвай ,но лично познавам хора които от ЗАКЛЕТИ ВРАГОВЕ на МЛМ в момента са едни от най-успешните в мрежите си!!-Факт!Защо е така ли?...Много е просто:Защото в различни моменти от живота си възприемаме нещата различен начин и то най-вече ,че на един етап сме Затворени и не желаем да чуем за каквато и да е нова Идея,а на друг етап се Престрашаваме и сами си Проучваме информацията.Никой не може да ти Вмени Идея,колкото и добра да е тя,ако ти не си "Втасал" за нея.Най-верният път в случая е да търсиш сам истината!Всичко се променя!Променят се приоритетите,обстоятелствата и убежденията на хората!Така,че шансът на комшията да промени позицията си е доста добър!Зависи в какъв момент "завтаря" или "потретва" Идеята към него!
И аз нямаше да си купувам японска кола НИКОГА ама на... - "излъгах се" и какво стана?-Радвам се че рискувах-заклет Фен съм на японското вече!
...4.Ако не е естествено най-отгоре на една пирамида да е фирмата производител?-Значи има нещо нередно!Въобще примерите които даваш важат в еднаква степен за всеки бизнес,за всеки тип търговия и това,че МЛМ е най-черен и зъл не отговаря на истинската действителност!
..Опитай се да замениш думата "вербуване" с ...привличане,рекламиране,спонсориране,даване на шанс за включване и пр.Обясних ти защо!Вербуване е да привлека някой от Амуей към Орифлейм и обратно.Или някой от мрежата на Иван да се включи към моята мрежа!Това е "вербовка" - От ЦРУ към КГБ:)!Няма нищо общо с привличането на нови хора - клиенти,абонати,сътрудници.

Петко Физиев каза...

Да кажем, че си сътрудник с малки амбиции и искаш да изкарваш по 10-200лв или просто да ти излизат безплатно продуктите. Съгласи се, че ще ти трябват поне двама човека под теб. Тоест, ще искаш да разцепиш дървото минимум на 2. Така влизаш в сценария на двоичните дървета, който съм описал вече. Пак ти казвам: не можеш да се пребориш с голямото О:))

Следствие: не си мисли, че понеже хората се размножават пазарът за парфюми, сапуни и т.н. е безкраен. Един пример: да кажем, че хората в момента са около 6 милиарда. При двоично дърво, това отговаря на 31-32 нива максимум. 2^32 = 4 294 967 296. Ако всеки от последното ниво реши да добави още по 2ма човека в мрежата си, ще му трябват още 2^33 хора. 2^33 = 8 589 934 592. Ще кажеш - не е много. За няколко години ще се размножим до 8 и половина милиарда. Прав си. За следващото ниво обаче ще трябват още 2^34 = 17 179 869 184 човека, а за по-следващото: 34 359 738 368. Сам разбираш, че няма да стане в обозримо бъдеще.

Не съм против всеки да експериментира в рамките на законното с каквито и да е идеи. Точно обратното! Против съм да се заблуждават хората и да им се втълпява, че има лесни пари. Струва ми се неморално и жестоко. МЛМ фирмите играят на тази нота. Поне от това, което видях. Наричат го спонсориране, рекламиране, даване на шанс и какво ли още не, но реално си е зарибявка граничеща с Лайфчойс и компания. Сам казваш, че си си скъсал гъза от работа за 3 години, докато започне да има печалба. Това, което твърдя е, че за всеки, който се е включил след тебе, става експоненциално по-трудно да постигне това, което ти си постигнал. От някакъв (доста близък момент), това означава практически невъзможно. Единственото, което му остава, е да се превърне в краен клиент. Няма лошо.

Между другото, имаше разни изследвания точно за Амуей, според които над 99 процента от сътрудниците са загубили пари. Та, дет се вика, ако не вярваш на комбинаториката, погледни поне статистиката :))

Kosta Petkov каза...

Както се казва: "Ще поживеем, ще видим". Пожелавам на анонимния да стане милионер от МЛМ, въпреки, че статистиката не е на негова страна. Но когато цифрите говорят, МЛМ дистрибуторите си запушват ушите и викат "Ля-ля-ля!".
Няма нищо абсурдно в теорията за насищане на пазара. МЛМ компаниите много добре го знаят и точно по тази причина не искат да се рекламират пироко. Защото ако пуснат една рекламна капмания за набиране на дистрибутори, почти всички потенциални кандидати ще откликнат веднага, насищането ще настъпи прекалено бързо и схемата ще рухне преди да е генерирала достатъчно печалба. Не, целта е да се разпространява БАВНО, от човек на човек, за да може през това време да си купуваш продукти и да плащаш за обучения и семинари.
Да не забравяме, че пазарът не е цялото население на Земята, дори не е цялото население в работоспособна възраст - просто не всеки би пожелал да се включи. Така че реално пазарът е стотици пъти по-малък от нселението на Земята. Да не забравяме също, че за него се борят и стотици МЛМ компании, не е само една. Така че не виждам нищо абсурдно в насищането на пазара.

Още нещо, анонимен - посочи ми коя е тая МЛМ компания, която гони дистрибутори заради презентиране на подвеждаща и невярна информация? Коя е тая компания която изобщо контролира по някакъв начин изявленията на дистрибуторите си? Заблужденията съвсем целенасочено са оставени да процъфтяват, защото носят печалба. Презентациите с подвеждаща информация не са единици, напротив, почти всички са такива, няма друг начин да издържат на конкуренцията.

Но в крайна сметка всеки си избира на какво да вярва и какво да прави в живота си. Лошото е, когато изпада в заблуда или по-лошо - в самозаблуда.

Мнението си съм го изложил по-пълно в блога: http://mlmzabludi.blogspot.com , тъй като тук няма място, а и не ми се пише едно и също нещо по сто пъти.

Анонимен каза...

1.Никога не съм твърдял,че съм си" скъсвал задника" от работа 3 години(казах 2)в МЛМ компания,а споменах,че 2 години не съм си и помислял да се включвам в МЛМ,но употребявах като луд продукти от различни МЛМ компании,т.е бил съм през този период обикновен КЛИент!!След две години като такъв ,взех решение и се включих не в една,а в две компании ,но вече като Клиент с Възможности,т.е освен,че си пазарувах вече по - "на далавера",можех да "изкарам и някой лев" било от мрежа ,било като продавач!Можех,но не представляваше интерес за мен! Не ме интересуваше нищо друго освен продуктите,но започна да се случва по най-простия начин-спонтанно!.Голяма заслуга за това има съпругата ми.Жените много си споделят коя какви дрехи,спа процедури, козметики и Мъже ползва:).Така,че Усилие в посока бизнес МЛМ не съм правил,но семейството ми привлече доста Купувачи.Т.е все пак съм "изкарвал някой лев"( без да е целенасочено),а не съм "въртял бизнес".Изкарвал съм не 200,а над 300лв.само от продажба без абсолютно никакво "двоично разклонение" в мрежата!Сега да си кривя душата,че получавам добро качество на изгодна цена с доста възможности за отстъпки само защото съм клиент в МЛМ ли?!Позицията ми относно МЛМ се базира на взаимовръзката ми с хора, които правят сериозно този вид бизнес,а и с такива които въобще не им пука за него.Познавам хора ,които са потребители, клиенти..и активно, и неактивно рекламиращи продуктите и бизнеса,познавам отказали се,познавам и завторили, и потретили.Към всичко това прибавям и самото мое негативно отношение към МЛМ Бизнеса в началото,провокирано от Егото ми и нежеланието да се Поразровя малко по -дълбоко и да разбера аджеба тези хора защо всъщност са "увлечени"от тази идея?Единственото нещо което ме интересуваше бяха продуктите!Е,поразрових се и осъзнах,че за всеки има място под Слънцето и ако някой започне сериозно занимание с МЛМ-постига резултати.Някой който се е вкл.само да "Пробва дали ще се получи",обикновено много бързо го приземява Химерата"Бързи и лесни пари"!.МЛМ е като водата-према формата която ти самата и предадеш!За някои ще е Провал,за други Успех!Може би съм един от малкото КЪСМЕТЛИИ?!?Поканиха ме-чух-казах Не на Идеята,но Да на продукта!Пробвах-останах доволен и станах Фен на продуктите!Никой не ме е "натискал" да правя каквото и да е насила.Факт е,че съм ходил на доста презентации на продукти на различни компании.И на Амуей,и на Орифлейм, и на Цептер,и на Аквасорс, и на още дузина знайни и незнайни МЛМ !Чудя се защо никой не говори за това,че много фирми правят периодично такива представяния за своите клиенти,информирайки ги за отстъпки,промоции и нови продуктови гами-презентации, нямащи нищо общо с Идеята за бизнес?Някои демонстрации са атрактивни и реално показват върши или не върши работа даден продукт ,а други са пълен"въздух под налягане".За мен бе и все още е важен продукта!Има ли добър продукт - има добри възможности за бизнес

Анонимен каза...

.И...ако не се лъжа даже не съм споменавал,че става въпрос за България???Така,че Изводите,които си си извадил приемам ,че са от недоглеждане и незаинтересованост да вникнеш в позицията която изразявам!!А,тя е,че човек реално е в състояние сам за себе си да реши до каква степен да се възползва от МЛМ компаниите!Ако продуктът който се предлага му върши работа?-Чудесно!-Бъди клиент!Искаш да ползваш отстъпки?-Ползвай!Включи се и ползвай от 20 до 30% по евтино!Искаш да изкараш "някой лев"?-Продавай!Искаш сериозен бизнес?-Учи се,инвестирай време и рекламирай!Рекламирай продуктите ,рекламирай и бизнес идеята,защото в нея има доста стойност и перспектива(според мен и още малцина няколко милиона души по цял свят).Това са Възможностите ,които всеки един може да избере за себе си!Това е в общи линии!А относно"законността" на фирмите?-То е ясно!Има достатъчно информация ако не за хилядите то за стотиците компании МЛМ!Има негативни, има и позитивни мнения,но факт е,че (не само за българина важи) в 95% от случаите зад "неуспеха" винаги стои едно голямо Оправдание,докато Успеха е подплатен с доста труд и всеотдайност!Запомнете,че това не важи само за МЛМ!Важи и за стандартната търговия и бизнес!Важи за всяка частичка от живота!Не може да лепнеш етикета"измама" на всички МЛМ компании,както не може да кажеш,че всички фенове на футбола са хулигани,лъжци и тъпаци!Да,имаш позиция,уважавам я заради труда който си положил да изкараш достатъчно "доказателства" и доводи в нейна подкрепа,но както аз не мога да те виня,че си АНТИФЕН,така и ти не може да виниш Феновете на МЛМ,че са "заблудени"!Всеки разполага с информация и си я тълкува според своята призма на опитност и асоциации от минали събития(успешни и неуспешни).Ти ,нито си първия нито последния желаещ да влезе в историята ,правещ опит да докаже "незаконността" и "скритите подводни камъни" на МЛМ!Така,че ще имаш своите поддръжници,ще имаш и своите антифенове!А ако наистина влезеш в историята като българина съборил световната МЛМ"незаконна пирамида" ще ти стисна ръката!

Анонимен каза...

А на Коста относно цифрите ще кажа,че са абсолютно невярни, защото в тях манипулативно е вкаран процента и на: клиенти(купувачи),регистрирани такива и хората нежелаещи да развиват мрежа!Според процента всички тези хора"губят"за сметка на онези 10% влагащи усилие за бизнес!.По тази логика всеки клиент ,купуващ хляб,макарони и перилни препарати от кварталния магазин е губещ!Ако мериш,мери с еднакъв аршин и прави реална съпоставка между видовете маркетинг и търговия!Процентът би бил по верен ако в него влезе само процента на Сътрудниците взели решение да правят бизнес!(разбира се не само в мечтите си,а и да са склонни да платят някаква цена-време,пари,негативи-както е и в стандартния бизнес!Ако ми изкараш такава "извадка" бих се съгласил,но да твърдиш,че 90% от хората се вкл. само и единствено да станат Милионери?-Далече си от истината!Цифрите от 10% успеваемост и правене на кариера на хората в мрежата са верни!Т.е от всички включили се в дадена компания статистиката показва,че едва 10 % ще* Вземат решение и със сериозно отношение* ще направят бизнеса,а останалите 90%от мрежата ще определят сами своя статут на клиент,привилигирован такъв или продавач на дребно!Процентът на Влизащи и Излизащи от Мрежите в компаниите не е по различен от процента на влизащи и излизащи търговци в класическата търговия!Някои ще успеят-други не!На един няма да му достигне капитал,на втори - знания и умения,трети ще е лош работодател,а четвърти няма да издържи на конкуренцията.Всеки миг се "раждат" и "умират" фирми!Нима ще имаш оправдание за провала си ако вложиш пари в отварянето на един магазин с Мотивацията си:..".Ами ще пробвам да видя дали нещо ще стане,нищо,че съм вложил 100 000лв"..,Ако Пробата се окаже неуспешна?Защо тогава очакваш да успееш в МЛМ с такъв род мотивация на Проба-Грешка?Истината е,че именно минималният капитал в МЛМ може да се "прежали" от повечето хора в случай на неуспех! Те не се борят ,защото не им "гори под краката"- те просто се отказват!!Защото ако заложиш 100 хил.лева в един магазин сериозно ще се замислиш за стратегия,подход и пр.И ако всеки божи ден ти ИЗЛИЗАТ повече пари отколкото Влизат?.Потокът в процентно отношение на Успешни и Неуспешни не е само в МЛМ ,а във всеки един сегмент на Обществото и търговията Така,че да твърдиш,че видиш ли в МЛМ е най-зле?Нито ти ,нито аз сме открили "топлата вода" и ще се похвалим с постижението,че сме най-добрите математици,занимаващи се със статистика!

Kosta Petkov каза...

Не знам кои точно цифри визираш, но цифрите ги дават самите МЛМ компмании. Когато отидеш на презентация се хвалят, че имат примерно 300 000 активни дистрибутори. Не ги делят на влагащи и невлагащи усилия. В тези цифри се включват само регистрираните дистрибутори, без крайните клиенти.
Да, определен процент от хората се включват само за да купуват, но колко точно, би ли споделил, ако разполагаш с тази информация? Ако не разполагаш с такава информация, аз откъде да я имам, след като МЛМ компаниите не я предоставят?
Не можеш да кажеш, че купувачите в кварталния магазин са губещи, по простата причина, че те не са регистрирани като дистрибутори към магазина и никой не им е предлагал "уникална бизнес възможност".
"Процентът би бил по верен ако в него влезе само процента на Сътрудниците взели решение да правят бизнес!" - а как определяш кой е решил да прави бизнес и кой - не? По твоята логика може да решиш да включиш примерно само тези, които печелят повече от 1000лв. на месец (те явно са сериозни)- тогава ще излезе, че 100% успяват. Това коректно ли е? По същата логика аз мога да ти кажа, че и в традиционния бизнес губят само тези, които не са достатъчно сериозни, т.е. и там успеваемостта е 100%! За да имат смисъл подобни цифри, трябва да има недвусмислен критерий кой да се включва в тях и кой - не. При положение, че някой е подписал договор да бъде дистрибутор, логично е да се предположи, че има намерения да печели от това.
Факт е, че огромната част от презентациите се правят за запознаване с "бизнес възможност", приятелите се викат за да се запознаят с "бизнес възможност", не с продукти. В обявите по вестници и сайтове пише, че се търсят дистрибутори, че се предлага възможност за допълнителен или основен доход, дори се цитират и цифри от.. до... на месец. При това положение, наистина ли смяташ, че е неоправдано твърдението, че "90% от хората се вкл. само и единствено да станат Милионери?" (хайде не чак милионери, просто да припечелват добри пари). Далеч ли съм от истината?
Обясни ми, моля те, в хипотетичната ситуация, в която 100% от хората са се включили със сериозно намерени да правят бизнес, имат необходимите умения и полагат необходимите усилия би трябвало, според логиката "всеки има равен шанс да спечели" всеки от тях да печели много, дори теоретично би трябвало всички да печелят приблизително еднакво. Как би могло да стане това, имайки предвид пирамидалната структура в МЛМ? По-точно: последното ниво в пирамидата от какво ще печели? Колко хора че има на последното ниво спрямо общия брой участници?

Kosta Petkov каза...

Още нещо за примера с кварталния магазин и как се губят пари в МЛМ - представи си, че кварталния магазин ти дава 3% отстъпка, ако купиш перилни препарати и козметика за 130лв. през месеца. Ти решаваш, че това е възможност за печалба и започваш всеки месец да купуваш въпросните продукти за 130лв. Смяташ ли, че наистина можеш да употребиш препарати и козметика за толкова пари в рамките на един месец? И след година, примерно, какво количество неизползвани продукти ще имаш струпани вкъщи, само заради въпросната отстъпка от 3%? На печалба ли ще си, или на загуба?

Анонимен каза...

Коста ,ти пък въобще не си в час.

Kosta Petkov каза...

Тъй ли? Я раздуй?

Анонимен каза...

Моите поздравления!!!! Страхотна статия! Аз също наскоросе сблъсках с този т.нар. Млм и тяхната концепция за успех,от която бях потресена! мили подраснали деца не вярвайте на нищо подобно! В този свят няма лесни и бързи пари и това ще ви го каже всеки милиардер на нашата планета, няма как да забогатееш с бездействие!

Unknown каза...

Браво, господин Физиев. Доказано е в световен мащаб, че най-лесно се печели за сметка на бедните общества. Трябва да спрем да позволяваме да ни обират. Това, което правите е много насърчително и смятам, че всеки българин трябва да научи тази статия като "Отче наш".

Павката каза...

След прочитането на тази статия и всички коментари до тук искам да поздравя и двете страни, че по интелигентен начин защитават убежденията си и добре се аргументират. Моите уважения!

Аз самият от скоро съм б.п. в МЛМ компания, чието име естествено няма да спомена, но не мога да не отбележа, че за огромна моя радост компанията е българска.

И аз като Г-н Физев не бях впечатлен от първата презентация, на която бях поканен, но още на момента ми стана ясно, че това са маркетинг трикове, а такива се използват в абсолютно всеки тип бизнес. До сега не съм видял фармацефтична компания например, която в рекламата на свой продукт да говори за страничните му ефекти и противопоказанията. Те обикновено се споменават някъде по средата на включено в опаковката приложение с обема на всекидневник, до което човек получава достъп едва след като си е закупил съответния продукт и което на своя отговорност решава да прочете или подмине.

За сметка на това обаче бях впечатлен от постоянството и усилията, които човекът, поканил ме на тази презентация, положи за да разсея скептицизма ми, да ми обясни с подробности как се прави МЛМ бизнес и да ме запознае с хора като него, които са успешни в този бизнес. Бях впечатлен от факта, че въпросният човек работи от 8:00 до 17:00 по основния си бизнес и от 17:00 до 23:00 - 00:00, а понякога и до по-късно по МЛМ бизнеса. Реших да стана б.п. на въпросната компания не заради техния продукт, а заради авторитета на хората занимаващи се с този бизнес, заради тяхното желание да ме обучават и напътстват в развитието ми, заради редовно организираните от тяхна и от страна на компанията обучения и т.н. В последствие бях приятно изненадан, че същия съвет дава и Р. Киосаки в книгите си "Бизнесът на 21ви век" и "Бизнес школа за хора, които обичат да помагат на другите".

Не съм в неведение по отношение на факта, че едва 1 - 3% от хората занимаващи се с МЛМ печелят от заниманията си, но и не съм в неведение по отношение на факта, че 95% от всички нови бизнеси фалират на 2ра - 3та година. Целта ми е иманно да бъда част от процента хора, които успяват.

Всички знаем, че няма перфектна икономическа, политическа, социална, идеологическа и т.н. система, както и бизнес такава. МЛМ също има, както своите предимства, така и недостатъци. Дали човек ще реши да търси първите или вторите, той все ще ги намери, но кой от двата варианта ни носи поза и кой е губене на време?

Наздраве!

Анонимен каза...

Павка, имай предвид,че ако не ти харесва продукта няма да имаш голям успех в този бизнес :)

Анонимен каза...

Това е секта от дебили. Казват, че така компанията елиминирала посредниците и големите вериги и "неземните" им "мултифункционални" продукти можели да стигнат до обикновените хора на добри цени :)
Ха ха ха ха.....
Я да видим дали съм добре със аритметиката?
Тези лъжци дават 30% от цената само ако си си платил една сума и си се регистрирал и после с пазаруване и зарибяване отстъпката идва до над 50%...
Изпаднах в шок :)
Ако е вярно значи има два варианта :
1 - Амуей търгува тези неща с надценка над 50% (тоест тя не елиминира веригите и посредниците а направо те шиба самосиндикално)
2 - Заради сините ми очи Амуей ми продава стоката с огромна загуба.... (баси чудото нали ) ???
Всички други глупости барабар със семинарите в Румъния, на които "преуспели" румънци обясняват как видиш ли вече през работно време били с децата си защото парите вече валяли.... и за доказателство показвали снимки :) Да се смея ли... да плача ли ? Че аз също мога да покажа снимки от този характер....
Тези са за съд... Лъжци...

Анонимен каза...

Поздравления за статията. Аз съм от хората, които са притежатели на SCI card за 50 лв. Причината бе - подобна среща в кафене с приятел от детските години. Няма как да не отидеш на подобна среща. Бях разочарована когато разбрах всъщност за какво ме бяха поканили. Аз съм човек, който е убеден, че парите са създадени от човека, и колкото човека е несъвършен, толкова несъвършено е всичко, свързано с неговите продукти вкл. и парите. За това всяка една система, свързана с финанси, търговия, маркетингови мрежи за мен е илюзия. Печелият първите, останалите си остават с надежи. И така, закутих си карта- трябва да споделя, че я използвам и си събирам отсъпките. В това нищо лошо няма. Търговците са коректни, аз си прибирам отсъпката. Посещавам си същите магазини- с добро качество и отсъпка. Бях канена многократно на срещи с презентации- всеки път отказвах, като си намирах някакво извининение. Защото не исках да се забърквам с това. Имам предвид, не искам някой да ме убеждава как бих могла да забогатея, защото не искам аз след това да убеждавам някого как да забогатее. Аз съм достатъчно голяма, за да съм наясно, че това са шменти-капели. Приказки без край, терминология от мрежи, мулти и т.н.- отсъпки за 2-3 левчета. Пълни глупости. Не съм била на тези презентации и нямам намерение да присъствам. А аз искам да кажа на тези желаещи да печелят на възраст между 20-30 години. Ще печелите тогава, когато се научите да разчитате на себе си- да произвеждате продукт, а не да се надявате на измислени проценти, мрежи, за продукти, произведени от други. Да отгледаш 100 кг ябълки или ягоди е много по-зряло умение не само да печелиш, но и да нахраниш близките си. Останалото - с проценти по търговската мрежа или финансовото дърво е злоупотреба с производителя от една страна и потребителя от друга. Лошото е, че потребителите сме самите ние, а често и производители. Т.е. този вид МЛМ мрежи живят за сметка на производителите и на потребителите. Те са като паразити, застанали между тях. Кое според вас е по-добро-да отидеш от ябълковата градина да си набереш сам плодовете и да заплатиш на производителия или да има търговска мрежа и МЛМ докато стигне ябълката до масата ни за ядене. НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА ВИЖДАМЕ ИСТИНСКИТЕ НЕЩА.

Анонимен каза...

Аз съм горепосоченията АНОНИМЕН, много бих искала да чуя и други мнения по това, което споделих горе.

Силвия каза...

От няколко дни непрестанно се ровя в интернет , търсейки информация за тази фирма Амуей , защото съм крайно притеснена за моя близък, и попаднах на тази статия...Искам да ви кажа, че ако не го бях видяла с очите си, щях да се изсмея, ако чуех такова нещо! Приятелят ми е тотално откачил на тази тема, от около година знаех, че се занимава с Амуей, беше се опитвал да ме "зарибява", канейки ме на презентации, но съм с малко дете и не успяваше , защото свободното ми време е ограничено. Той е образован и начетен човек, със положение, има хубав бизнес, какво му стана изведнъж изобщо не разбирам, но това непрекъснато ходене по семинари в Румъния, и из страната, яко му е размътило главата, и то не се шегувам изобщо! Говори само и единствено за Амуей, колко велики са, как ще спасят света, в частност българския пазар, както го били направили навсякъде, където са навлезли...Последно като ми каза, че отива в един кой си град, за да му пресичтят аурата от лоши влияния/амуейци!!/ и паднах, това преля чашата! За мен това е абсолютна секта и никой не може да ме убеди в противното! Не знам как действат на ментално ниво и как им промиват мозъците, но този човек вече не е същият, тотално зомби! На път е да загуби жена си , а да не съм лош пророк, съм сигурна, че и бизнесът и парите си...Не знам що за стока са продуктите, гледах каталози, нищо не може да се разбере в детайли, не вярвам на прехвалените описания за био-мио, доказателства никакви, но агресивния начин, по който се опитват да вербуват хората, ме плаши и отвращава! Чудя се защо не се вдига повече шум по медии за тези измамници, защото за мен са си абсолютно такива.

Анонимен каза...

Казвам се (Иван) и съм бизнес партньор в „МЛМ“ (наричана по-надолу за краткост „компанията“ или просто „МЛМ“).
Повод за писмото ми е излъченото по БНТ предаване „В кадър“ на 26.05.2014г, от 22:00ч.
Според мен начинът, по който беше показана информацията за проекта МЛМ, беше крайно необективен, изключително тенденциозен и дори незаслужено негативен, което целенасочено уронва престижа на тази компания.
Ако целта Ви беше да проверите дали тя е легитимна мрежова (или още „мултилевъл“) компания или „финансова пирамида“/„схема за бързо забогатяване“ (каквато старателно, но непрофесионално се опитвате да я представите), щяхте да сте си направили труда и да сравните нейния компенсационен план с тези на поне още две фирми от тази индустрия. Но Вие не сте. Презумпцията Ви (или тази на поръчителите Ви, за които към момента нямам преки доказателства, но нека не забравяме, че предаването излиза на екран ден след евро-изборите – един вот със сензационно много сигнали за нередности – факт, който ще спомена със същото право, с което Вие подхвърляте „съмнения“ в предаването си) е зрителите да отсъдят „обективно“ на база на подигравателните Ви коментари зад кадър, едноминутната част от иначе 45-минутното интервю с (Кирил) в началото и “меродавното” мнение на тримата „експерти“ по мрежов маркетинг показани в края на предаването.
Да започнем от началото. Представяте като нередно забраната за заснемането на официалната презентация на компанията, въпреки че достъпът до нея е свободен. Организаторите на събитието пазят авторските права на информацията, която бива представена. Дали има или няма know-how, което да е полезно на някого, както пренебрежително вметнахте, всеки гост в залата има възможност да прецени сам и е добре дошъл да го направи. Това е целта на тези презентации. Бихте ли ми казали, кой уважаващ себе си артист, изпълнител на театрална постановка, кино продукция или музикална група позволява заснемането на представянето си, дори входът до събитието да е платен?! Аз имам ли правото да запиша Вашето предаване, излъчено по националния ефир, до когото повечето хора имат също свободен достъп и да започна да го възпроизвеждам след това?! Кое точно от действията Ви тук е професионално, морално и дори законно?!
Излъчихте твърденията на разочарован господин, който твърди, че за две години с „тази карта“, визирайки клиентската програма на компанията, си е върнал (само) 10.00 лева. Първо – дали господинът е направил необходимото, за да се възползва от клиентската програма и кой колко пари си връща, си зависи изцяло от него.

Анонимен каза...

Съгласете се, че ако аз платя за определена стока или услуга и не я използвам, това не е атестат, че стоката или услугата е некачествена! Да не забравяме, че господинът беше от Пловдив, който е родното място на проекта, търговската мрежа от партньори на компанията е най-обширна и където може да се намери почти всяка стока и услуга в тази партньорска мрежа. Второ – пропуснахте да споменете данни, които (Петко) даде публично на официалната пресконференцията от 03.04.2014г в София (около 54-та минута), че въпросният господин по данни от системата всъщност е спестил около 156лв. Защо си позволявате да слизате на неговото ниво и да скривате/премълчавате информация, разграничавайки се по този начин от професионалистите в журналистиката, които търсят обективност и безпристрастност?!
Самата пресконференция, незнайно защо остана учудващо безинтересна на участващите медии, сред които сте и Вие, от гледна точка на отразяване в репортажи след провеждането ѝ, а това бяха същите медии, които около две седмици по-рано не пропуснаха да трупат рейтинг с изкарването на жертва в съда на Константин Ангелов – създателя на хейтърската група във Facebook – в обвинението срещу него за клевета и обида спрямо (Милен). Пропуснахте и друг факт от въпросната пресконференция за същия човек, че той всъщност е (бил) търговски партньор на (МЛМ) (с магазини за алкохол и цигари), в които благодарение на клиенти на компанията, е влязъл оборот от около 30000лв и около 360 нови клиента, а на всичкото отгоре той не си е платил дължимите по договор фактури към (МЛМ). Още един малък щрих, който странно защо не беше част от Вашето “обективно” експозе.
Освен това имахте неблагоразумието да поставяте под въпрос ползата от софтуерните продукти на компанията, тъй като с тях човек не можел да използва за друго като например да си води счетоводството и т.н.! Това наистина беше смехотворно дилетантско сравнение! Дали заради подобно твърдение стойността на графични софтуерни продукти като тези на Adobe™, или ГИС на AutoDesk™, или операционните системи на MicroSoft™ или Apple™ ще бъдат заклеймени за безполезни, тъй като с тях не може да правите „и друго“ освен това, за което са предназначени?! Но нека излезем от компютърния свят – за какво Ви е кабелната телевизия, ако нямате телевизор? За какво Ви е услугата “телефония” на мобилните оператори, ако нямате мобилен телефон? Това прави ли услугата некачествена или безполезна, ако разглеждате съставните ѝ части по отделно? Колко различни приложения намирате на обувките си, на пералнята, на автомобилните гуми?!
За колко време хората щели да си възвърнат дадените 2000 евро само от пазаруване, ако си връщаш по 5 лева на месец? И децата в четвърти клас биха казали – за 66,66(6) години! А ако си връщаш по 20 лева на месец? За 16,6 години. Елементарна математика. Въпросът е дали могат, а колко усилия ще трябва да впрегнат е друга тема. За колко време връщаме потребителски и/или ипотечен кредит? За колко време си възвръщате първоначалната инвестиция в традиционния бизнес? Там някой гарантира ли Ви регулярни приходи в конкретни срокове?! От кого зависи?!

Анонимен каза...

Няма лесно на този свят! Въпросът е кое от трудните неща човек ще избере за себе си.
Бизнес програмата в (МЛМ) е направена за предприемчиво настроени хора, които ще харесат изграждането на потребителската общност като форма на бизнес и ще печелят не само от пазаруване. Кое точно е нередното? Има толкова търговски обекти, които назначават персонал, който да посреща хора на улицата и да им препоръчва да влязат вътре, за да се възползват от продуктите и услугите на търговеца. От кога привличането на хора за клиентела е нещо нередно или смущаващо?! Да припомним само от какво печели всеки бизнес? От оборота, който правят неговите клиенти. Ако в 21 век трябва да наричаме продукт само това, което се носи в кошница, то ще трябва да затворим редица правни кантори, счетоводни къщи, застрахователни и консултантски компании, дори Вас като телевизия! Интересно ми е как ще класифицирате продажбата на домейни или пък да ми обясните какво получава човек, когато заплати за „разрешително за строеж“ към общината. Надявам се да ми следите мисълта!
(МЛМ) не дава възможност за лесно забогатяване, но дава възможност за по-лесно забогатяване, сравнено с редица други бизнес алтернативи.
Ето каква е моята теза:
*Господата (Петко и Иван) с проекта си (МЛМ) дават надежда на хората. Вие (в случая, представлявайки БНТ), както и огромна част от останалите медии, всеки ден отнемате надеждата на хората за нещо по-добро, поднасяйки им поредната доза негативизъм. Нека поразсъждаваме кое е по-добре?! *
Да, разбира се, че бедни, недоволни и неуки хора се манипулират много по-лесно, отколкото финансово стабилни, доволни и просветени хора. Медиите обаче се грижат хората в България да останат негативни, без перспектива в държавата си, страхуващи се за малкото, което имат и вкопчвайки се в мизерните си заплатици.
В години на бедност, политическа мерзост, културна пошлост и душевна инвалидност, в малка България се появяват хора, които казват на широка аудитория, както е видно и от кадрите от скритата Ви камера, че има възможност, с която те (хората), могат със сравнително нисък финансов ангажимент и най-вече инвестирайки собственото си време да изградят бизнес механизъм, който да им носи завидни доходи, и то от определен момент нататък, пасивни! На всичкото отгоре, тази възможност функционира на базата на взаимен интерес, така че всеки участник в нея получава добавена стойност:
Клиентите – биват наградени за своята съобразителност при пазаруването с ликвидни средства по банковите си сметки;
Търговците – получават целенасочен оборот и имат разход само след реализиран приход, т.е. плащат само за ефективна реклама – нещо, което е трън в очите на стандартните медии като Вашата;
Бизнес партньорите – биват възнаградени за препоръчаните от тях клиентски и бизнес програми, което им осигурява възможност, както за директни, така и за нарастващи във времето пасивни приходи;
(МЛМ) като компания – получава своята част от прихода, с който съществува и се развива за това, че е създала тази възможност за останалите трима субекта в този кръговрат на потреблението.
Кое точно е нередното тук?!

Анонимен каза...

Дали всеки, който е започнал ще успее?! Най-вероятно не, но всичко е в неговите ръце. Кой е виновен, че не от всяко момче с топка става Стоичков или Бербатов?! Кой е виновен, че от всички, които се захващат с нещо остават малцина, чиито имена са известни на широката общественост заради уменията си, постиженията си или приноса си за дадена кауза? Това да искаш нещо, да го започнеш и да се позанимаваш 1-2 години далеч не е достатъчно. За пореден път – кое тук е нередно или неочаквано, или подвеждащо? Който иска „сигурност“ на доходите и свободното си време – остава наемен служител и се надява по-дълго време да имат нужда от труда му. Но плаща за това с една трета от живота си (пояснявам: 8-часов работен ден отнесен към 24-часово денонощие = 1/3 от живота, който бива купен със заплатата от работодателя), в което няма нищо лошо или нередно ако сме щастливи с работата си. Проблемът за много хора е, че те първо не са щастливи с работата си и осъзнават това прекалено късно, ако изобщо го осъзнаят. Това е нещо, което може би сте научили от въпросната официална презентация на компанията.
Ако искам да стартирам традиционен бизнес и събера съдружници/съмишленици, с които инвестираме по едни (примерно) 20 000 лв на човек и след 1 година се окаже, че не сме преценили правилно редица неща в нашето бизнес начинание, трябва ли някой да е виновен или разочарован?! Държавната пирамида да виня или пирамидалната органиграма на конкурентите си?
И накрая – тримата експерти:
Опитът за пресмятане развитието на структурата, направен от доц. Кантранджиев остана енигма. Не знам на какво основание решихте да го представите експерт по мрежов маркетинг, след като на неговия профил в сайта на УНСС това никъде не е упоменато. Следователят (чийто силует би могъл да бъде всъщност на всеки!) се опита да генерализира, че винаги щом първо трябва да дадеш, за да получиш, значи си имаме работа с нелегитимен бизнес. Явно няма никакъв друг предприемачески опит освен службата към родното МВнР, но неговото мнение явно “трябва” да бъде “представително” за Вашите зрители, или поне за по-податливата на медийна манипулация част от тях. Интересно, ако имаше ресторант, как щеше да процедира? Дали първо щеше да вземе пари от клиентите си, за да купи продуктите, приготви храната и тогава да им я сервира?! Дори децата знаят притчата за печката и човекът, който стоял пред нея и се молел тя първо да го стопли пък той щял после да ѝ сложи дърва… И третият „експерт“ – уважаваният финансист Емил Хърсев… Защо изобщо някой е допуснал, че тези хора са компетентни по темата мрежов маркетинг?!
Песимизмът и цинизмът, който Вие насаждате у хората, ги кара да треперят от страх, че все някой ще ги измами. Животът им минава с насаденото съмнение, че всичко различно от мизерните 200-600лв на месец е поредната престъпна схема за бързо забогатяване („пирамида“) или с лекомислието, че е прекалено хубаво, за да е истина и на тях не би могло да им се случи.
Това, уважаема г-жо Младенова е отговорността, която в качеството си на медии – “блюстители на истината и правдата”, трябва да понесете за системното осакатяване на предприемаческия дух на българина, заедно с правителствата от годините на прехода, което води и до тежкият му ментален и финансов хаос.

Ние знаем, че правим добро, помагаме и вдъхваме надежди на хората. Затова спим спокойно.
Вие спите ли спокойно, г-жо Младенова?

С Уважение (от куртоазия), Истинските имена са променени с цел да не обидя или компрометирам някой от реалните личности! Мними експерти в България много! Истински-малко,мога само да поздравя Павел и г-н Анонимен за добрия анализ! Успех приятели и не давайте на хората (евтини) съвети те нямат нужда от такива ,ако искате да помагате ,помагайте като правите нещо за тях! Имаме една поговорка не знам дали е уместно да я кажа : АКЪЛ НЕ ДАВАЙ ,ПАРИ ДАЙ!!! Успех на всички

Анонимен каза...

Маркетингът на много нива (ММН, на английски: Multi-level Marketing, MLM) е маркетингова стратегия, в която хората, които отговарят за продажбите, получават финансова компенсация не само за лично осъществените продажби, но и за продажбите на други хора, които те са поканили в бизнеса. Така се създава верига от дистрибутори и йерархия на нива на компенсация.[1] Други термини за ММН са пирамида на продажбите,[2][3][4][5][6] мрежов маркетинг,[7][8][9] и маркетинг на позоваванията.[10]

Най-често от отговорниците по продажби се очаква да продават продукти директно на потребителите чрез позоваване на лични отношения и чрез маркетинг от уста на уста.[11] Някои употребяват израза „директна продажба“ като синоним на ММН, въпреки че ММН е само еднa разновидност на директните продажби, а самите те се появяват още преди векове като амбулантна търговия.[1][7][12]

ММН компаниите често са обект на критика и съдебни дела. Критиката се фокусира върху тяхното подобие с незаконните финансови пирамиди, фиксирането на цените на продуктите, високата цена на начален пакет, наблягането на вербуването на нови отговорници по продажби на ниско ниво за сметка на действителни продажби, насърчаването или дори изискването от отговорниците по продажби да закупуват и използват продуктите на компанията, потенциалната експлоатация на личните взаимоотношения, които се използват за нови продажби и обекти на вербуване, сложните и понякога преувеличени схеми на компенсация и напомнящите на култ техники, които се прилагат в някои групи, за да се увеличат ентусиазма и предаността на членовете им.[10][13]

На ММН противостои маркетингът на едно ниво, при който отговарящият за продажбите бива възнаграждаван за всяка директната продажба на продукта на потребител.[14]

бачо киро каза...

благодаря за написаното! колко малко е нужно за да лъсне голият гръб на тарикатите - едно леко проучване в интернет и готово: компания, осъдена с основание в развитите държави с образовани и заможни клиенти, пререгистрира себе си с друга фирма и започва да жъне незнаещи и неможещи от бедните страни на другия край на земята - русия, индия, китай. и да осребрява неспособността на всеки, който е бил лишен от възможността да развива и практикува делови активности поколения наред - както е в колонизираните източноевропейски страни. това е брилянтното определение за "търговия" - спекулация с незнанието. дори да не знаех нищо за новите пирамиди, само от прочетеното дотук щях да заема позиция - чета тази страница след препратката на материал писан от човек с повече от десет години практика в небългарски финансови институции, който газва същото, и му противоречат всякакви надъхани с омраза и фалшиво самооценяване писатели-посредници, защото новите пирамиди са просто огромно скупище от посредници, и не е нужно да съм доктор по икономика, за да разбера че с няколко посредника за производителя остават значително по-малко основателни печалби, а за клиентите - значително по-високи разходи за подобни или по-нискокачествени стоки. само че в икономиката има едно явление, описано отдавна като закон: посредниците са неизбежни и поради това нужни до един момент на развитие на отношенията между продавач и клиент, но в един момент те стават излишни и неизбежно "правят като вятъра", казано на говорим български език. личният ми опит е точно както е описан от всеки друг - години наред посещавах срещите за вербуване на едно такова чудодейно сборище, което продаваше здраве. там постоянните посетители бяха "зрели" (поостаряли), самотни, "с наднормено тегло" (затлъстели) и болни жени, които непрекъснато си разказваха чудодейни спасения на едикойси от едикъдеси, но винаги надалеч, че да не може да се провери дали е така. една от тези жени - с много напредък в продежбите на "чудодейните" продукти, преживя първата си операция от тумори по цялото тяло, но не и втората. след като на нея тези "могъщи" и всякак другояче суперлативно оцветявани скъпи стоки не помогнаха, нито предпазиха, как да повярвам на такива? и за друго са прави пишещите по-горе - тези нови пирамиди използват новите технологии за влияние върху човешкото мислене и поведение, като повечето пъти дори не се обявява това, но резултатът е подмолно насилствено променяне на волята на потенциалните клиенти. всеки студент по психология ще потвърди това, че се използва приложна психология и най-вече невролингвистично програмиране в сато процента от случаите на опитите за вербуване на нови клиенти с нови пари, защото иначе край с посредниците. още веднъж благодаря за показаните факти, а на всички онези, които не се ще да ги приемат, ето адреса за възражения и протести, че даже и оплаквания, на който могат да се обърнат: pop@armenia.com

Анонимен каза...

golqm pochitatel sam na MLM , otdavna se zanimavam, no tova koeto investirah v kompaniq A.G.A.M $Questra word mi haresva, Vseki petak poluchavash 4-6% ot investiranata suma. Nikoq banka ne ti gi dava.I osven che si investitor, / pasiven mogesh da badesh/ ti mogesh da gradish mrega , i ot neq ti davat 5-7%. +Bonusna programa za opredeleni oboroti na ekipa ti.Koito se interesuva , molq da mi pishe na vania59@abv.bg

Unknown каза...

Който има кинти, да си ги дава за глупости. И да ги губи. Аз пари за губене немам, затова си ги ям, пия и си нося новите дрехи. Наздраве на загубилите :)

AA каза...

An imaginative tool for acceptable bookkeeping, budgeting, and bookkeeping I’ve observed for my trade downloadable at https://www.excel-accounting-budget-analysis.com. Because it has command for money related investigation for business trade for bookkeeping to plan income articulation, alter sheet, cash take after explanation and invoicing. Financial exam budgeting current year and destiny year can too be completed at require for long-term estimating.

Публикуване на коментар

Petko Fiziev's personal blog